Nikon AF-S NIKKOR 600mm F4.0E FL ED VR

Drömtele för action

#Objektiv #Nikon
8.9

Nikons nya tele på 600 mm är överraskande enkel att hantera när man jämför med andra objektiv med motsvarande brännvidd. Det finns det främst två anledningar till. För det första har vikten bantats med hela 1,2 kilo jämfört med föregångaren. För det andra har de tunga linserna flyttats bakåt i den nya konstruktionen, vilket gör att objektivet balanserar mycket bättre på det oumbärliga enbensstativet. Bildkvaliteten är enastående redan från bländare F4.0. Alla som har försökt att fotografera med långa teleobjektiv innan ED- och FL-linserna med ultralåg spridning gjorde sitt intåg vet vilken prestation detta är. På den tiden var skärpan tveksam, och det var omöjligt att få rena gula och röda färger på grund av massiv kromatisk aberration. I dag är bildkvaliteten på samma nivå som ett bra objektiv på 24-70 mm-, eller ännu bättre. Objektivet är specialanpassat för Nikons nya kameror med hög upplösning, och här ser man tydligt skillnad jämfört med föregångaren. Telet är drygt 26 000 kronor dyrare än Canons motsvarande objektiv. I det höga priset ingår motljusskydd och väska.

Omdöme

Ett drömobjektiv för sport, natur, press och alla andra motiv där man behöver extremt tele. Imponerande bildkvalitet och fokus.
Ett hårresande pris på 137 500 kronor. Föregångaren kan köpas för 87 000 kronor om man inte kan vänta på att priset ska sjunka.

Specifikationer

Märke
Nikon