NIKON AF-S NIKKOR 500mm F5.6E PF ED VR

Lätt och kompakt supertele med en bildkvalitet i toppklass redan från full bländare. Priset för hela härligheten är saftigt, och stativ­foten kan inte monteras av helt.

#Objektiv #Nikon
9.0

Nikons nya 500mm F5.6 är både slankare och 15 centimeter kortare än tillverkarens klassiska 500mm F4.0, och objektivet väger och kostar hälften så mycket. Det beror dels på den reducerade ljusstyrkan, dels på en speciell så kallad Phase Fresnel-lins som gör det möjligt att reducera objektivets längd. Bild­kvaliteten är minst sagt imponerande. Redan från full bländare är skärpan optimal ända ut i hörnen, och här finns varken missteckning eller vinjettering. Den optiska bildstabiliseringen känns riktigt effektiv. Dessvärre är det bara den nedersta delen av stativ­foten som kan monteras av.
Det förändrar inte det faktum att ­Nikons nya kompakta supertele är helt unikt och utan konkurrens. Tillverkarens eget zoomobjektiv AF-S 200-500mm F5.6 verkar ligga nära, men väger nästan ett kilo mer och är betydligt större när man zoomar till 500 millimeter. I praktiken är det ett nöje att arbeta med detta kompakta och lätta objektiv. Det ger både utmärkta bilder och möjlighet att fotografera utan problem och utan stativ under mycket längre tid än med andra 500 mm-lösningar. ­Objektivet kan användas med Nikons telekonvertrar.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

­Objektivet kan användas med Nikons telekonvertrar.

Specifikationer

Märke
Nikon