Nikon AF-S NIKKOR 300mm F4.0E PF ED VR

av Prylguiden #Objektiv #Nikon
8.4

Nikons nya teleobjektiv på 300 mm och bländare F4.0 är 700 gram lättare och 7 cm kortare än det gamla telet med samma brännvidd. Det är möjligt tack vare Nikons första Phase Fresnel-lins, hos Canon kallad DO, som bryter ljuset annorlunda än traditionella linser. Till skillnad från Nikons 15 år gamla 300 mm F4.0 har det nya objektivet dessutom en bildstabilisering, som jobbar riktigt bra och som kan ställas in på normal eller panorering. Den är dock även 50 procent dyrare. Ändå är stativ­foten tillbehör, för 1 390 kronor. PF-modellen är tätad och håller mekanisk toppkvalitet. Skärpan är fin redan från full bländare och förändras bara marginellt vid nerbländning. Vinjettering och missteckning syns inte, men kontrasten är låg, vilket är vanligt hos objektiv med denna typ av linser.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ett skarptecknande objektiv som är både kompakt, praktiskt och ytterst väldesignat. Dessutom är bildstabiliseringen verkligen effektiv.
Priset är 50 procent högre än för Nikons motsvarande traditionella ­teleobjektiv. Stativfoten måste tyvärr köpas som tillbehör.

Specifikationer

Märke
Nikon