anm_nikon28mm_01

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED

Dyr delikatess

av Prylguiden #Objektiv #Nikon
8.7

Det är ett rent nöje att använda Nikons nya ljusstarka objektiv på 28 mm och bländare på F1.4. Trots att det väger hela 645 gram balanserar AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED perfekt på Nikons fullformatskameror, och den extra ljusstyrkan innebär bland annat att sökarbilden blir väldigt ljus. Detta underlättar när man ska avgöra om skärpan ligger rätt i bilden.
28 mm är en underskattad brännvidd. Det kommer med synbart mer i bilden än med 35 mm, samtidigt som man slipper den vidvinkelmissteckning som uppstår med ett 24 mm-objektiv. Vårt betyg tar dels hänsyn till att det optiskt rör sig om ett väldigt skarpt objektiv redan från full bländare, dels att man får klara sig utan bildstabilisering, vilket bl.a. finns hos Nikons topprofessionella zoomobjektiv på 24–70 mm F2.8. Dessutom är det hela 18 064 kronor dyrare än Nikons likaledes utmärkta AF-S Nikkor 28mm F1.8G som även är optimerat för fullformat.
När det gäller bildkvaliteten syns det varken missteckning eller kromatisk aberration i bilderna, men väldigt svag vinjettering på F1.4 som är avsevärt mindre på F2.0 och helt borta på F4.0. Objektivet har hela 14 linselement, och nio bländarlameller bidrar till att ge en väldigt snygg bokeh.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Knivskarpt och ljusstarkt vidvinkelobjektiv
med en extremt robust konstruktion.
Ett väldigt högt pris där bildstabilisering
inte ingår drar ned betyget något.

Specifikationer

Märke
Nikon