Nikon AF-S NIKKOR 20mm F1.8G ED

Denna vidvinkel är den senaste stjärnan bland Nikons ljusstarka objektiv. Ljusstyrka och brännvidd räcker dock inte när det gäller skarpa bilder. Lyckligtvis har Nikon mer att komma med.

#Objektiv #Nikon
9.2

Med sin senaste vidvinkel för fullformatare i FX-serien har Nikon skapat en riktig liten pärla. Optiken är perfekt för landskap och arkitektur, och den tecknar imponerande skarpt vid alla bländare. Vid små bländaröppningar som F11 är skärpan fin i både mitten och hörnen. Vid full bländare får man leva med litet vinjettering. Då det rör sig om en kraftig vidvinkel förekommer det också en del naturlig missteckning, men den är minimal. Vi testade objektivet med en Nikon D750, som liksom andra Nikon-spegel­reflexer kan ställas in på att automatiskt korrigera dessa objektivfel, och det funkar riktigt bra. Det syns bara en aning kromatisk aberration, och man kan glädjas över en mycket fin bakgrundsoskärpa med avrundade högdagrar vid full bländare. Autofokusen reagerar direkt och exakt, och med en närgräns på ca 20 cm kan man lätt göra effektfulla närbilder. Materialet känns billigare än på proffsmodellerna, men den kompakta optiken ligger bra i handen och levereras med ett bra motljusskydd.

Omdöme

Saknar du en ljusstark vidvinkel med optimal skärpa är Nikons 20mm F1.8G ED precis vad du behöver. Optiken ger en imponerande bildkvalitet med få objektivfel, och priset är rimligt. Jämförelsevis kostar det ljusstarkare proffsobjektivet 24mm F1.4G ED 16 850 kronor.

Specifikationer

Märke
Nikon