Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm F3.5-6.3G ED VR

Nikons första zoomobjektiv på 18–300 mm till APS-C-kameror var något av ett åbäke och inte särskilt bra. Det nya är mindre, lättare och skarpare och dessutom något billigare.

#Objektiv #Nikon
8.7

En zoomoptik på 18–300 mm motsvarar med brännviddsförlängning 28–450 mm och täcker så gott som allt man behöver på resan. Nikon lanserade den första modellen för två år sen. Den var stor, tung och inte särskilt bra. Nu har antalet linser minskats från 19 till 16, och vikten har reducerats med nästan 300 gram till 550 gram. Med en längd på 10 cm är det 2 cm kortare. Objektivet är därmed redo att duellera mot Tamrons nya 16–300 mm med samma bländartal, som vi ser fram emot att testa. Det är för övrigt 800 kronor billigare än Nikons.

Optiken balanserade perfekt på vår D7100, och allt mekaniskt funkade oklanderligt. Det finns knappar för att låsa zoomringen, aktivera autofokus och inaktivera bildstabiliseringen.

Skärpan har prioriterats fint med maximal skärpa i mitten på alla brännvidder. Den håller inte toppkvalitet men är fullt användbar. Skärpan är något sämre i hörnen, dock på en acceptabel nivå, men det syns en kraftig vinjettering på de kortaste brännvidderna.

Omdöme

Nu lyckades det. Nikons nya 18–300 mm-objektiv balanserar bra på Nikons APS-C-kameror och är ytterst användbart. Skärpan är fin över hela det enorma området, och vinjetteringen går lätt att rädda i den efterföljande bildbehandlingen. Dessutom är priset bra.

Specifikationer

Märke
Nikon