Nikon AF-S 18-300mm F3.5-5.6 G ED VR DX

Med tanke på de extrema specifikationerna tecknar objektivet imponerande skarpt.

#Objektiv #Nikon
8.6

Här har vi fått tag i den allra största normalzoomen till en spegelreflexkamera. Zoomomfånget motsvarar 27–450 mm, och då närgränsen är 45 cm hela vägen ut till den största brännvidden kan du komma riktigt nära och därmed få en makroeffekt. Ändå har objektivet samma ljusstyrka som lillebrodern på 18–200 mm. Det är väldigt få motiv som du inte kan fånga med detta objektiv. Sett mot den bakgrunden är optiken förbluffande kompakt, men den är ändå testets absolut största, tyngsta och dyraste, och den balanserade inte lika bra på vår Nikon D7100 som de andra. Därtill kommer att den skuggar kamerans blixt rejält.
Med tanke på de extrema specifikationerna tecknar objektivet imponerande skarpt. Den svagaste punkten är kantskärpan vid de största brännvidderna. Missteckningen korrigeras imponerande väl, och vinjetteringen ligger i mellanområdet och syns sällan. Vad gäller bildkvaliteten är objektivet fullt användbart utan att vara riktigt på samma nivå som Nikons på 18–200 mm. Mekaniskt finns det inget att anmärka på. Allt funkar som det ska, det är tätat, och det finns omkopplare för fokus, stabilisering, växling till panoreringsfunktion samt lås på 18 mm-inställningen, så att den stora zoomen inte glider ut när man går omkring med den.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Vill du ha ett rejält tele är Nikons 18–300 mm ett bra val trots något luddiga kanter. Vi föredrar dock den skarpare, kompaktare och mer harmoniska gluggen på 18–

Specifikationer

Märke
Nikon