anm_nikon10-20mm_01

Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm F4.5-5.6G VR

Välmatat lågprisobjektiv

#Objektiv #Nikon
8.6

Nikons nya vidvinkelzoom för APS-C-
kameror har ett användbart brännviddsområde som motsvarar 15–25 mm, och den kostar mindre än hälften av Nikons två övriga APS-C-vidvinkelzoomar. Det är bra, men Canons motsvarande modell EF-S 10-18mm kostar bara 2 340 kronor.
Nikon har snålat rejält på material och finish. Fattningen är av plast, zoomen är inte tätad, och manuell fokus måste aktiveras på kamerahuset eftersom objektivet inte har någon A/M-knapp. Zoom- och fokusringarna går däremot jämnt, motljusskyddet är bra, och autofokusen är tyst och snabb. Dessutom ingår bildstabilisering motsvarande 3,5 exponeringssteg. Skärpan är fin i bildmitten på alla brännvidder och bländare till F11, och kantskärpan är i klass med Nikons 10-24mm från F5.6. På 10 mm-inställningen förekommer viss missteckning och vinjettering. Vinjetteringen avtar dock något vid nedbländning.

Omdöme

Autofokusen är både snabb och tyst, och bildstabiliseringen är bra. Mittskärpan är fin ner till F11, och kantskärpan är också godkänd.
Nikons nya vidvinkelzoom kostar drygt 1 000 kronor mer än Canons jämförbara modell. Objektivet är inte tätat, och vinjetteringen är tydlig.

Specifikationer

Märke
Nikon