Laowa 9mm F2.8 Zero-D

Inspirerande att arbeta med och tillräckligt kompakt för att alltid platsa i väskan. Vasst pris. Vid jpeg-fotografering blev exponeringen av ljushet och färger inte helt konsekvent. Fota därför i råformat.

av Prylguiden #Objektiv #Laowa
8.5

Laowas nya, rätlinjiga supervidvinkel för Canon M-, Sony E- och Fujifilm X-­fattningar har med sina 9 mm, vilket motsvarar 12 mm på dessa kameror, en extrem bildvinkel på 113 grader horisontellt. Objektivet har varken autofokus eller processor, så till att börja med vägrade vår Fujifilm X-T2 att ta bilder med det. Men så snart vi ställde in kameran på att fotografera utan ­objektiv samt bländarprioritet och manuellt ISO fungerade ­Laowa-gluggen helt oklanderligt.
Den manuella justeringen av bländaren medför inga problem; kamerans elektroniska sökare kompenserar automatiskt för den lägre ljusstyrkan. Skärpedjupet är enormt, så man saknar sällan autofokusen. På F8.0 blir allt från en halv meter till oändligt knivskarpt, och närgränsen är bara 12 cm. Skärpan i mitten är förnämlig på alla bländare och hörnen är också helt skarpa från F4.0. Man får lite vinjettering på full bländare, men ingen missteckning. Objektivet har en bra beläggning som förhindrar invändiga reflexer när du fotar i motljus. Det allra bästa är att du aldrig kommer att låta det här objektivet ligga hemma och skräpa. Det är nämligen bara sex centimeter långt och väger endast 215 gram, trots att det är tillverkat av metall.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Inspirerande att arbeta med och tillräckligt kompakt för att alltid platsa i väskan. Vasst pris.

Vid jpeg-fotografering blev exponeringen av ljushet
och färger inte helt konsekvent. Fota därför i råformat.

Specifikationer

Märke
Laowa