Laowa 4mm F2.8 Fisheye MFT

Med detta extrema objektiv får du cirkelrunda bilder, och du får se upp så att inte dina fötter eller fingrar syns på bilderna. Det ger mycket fotoglädje och priset är okej.

av Prylguiden #Objektiv #Laowa
8.3

Med ett cirkulärt fisheye-objektiv får du foton som inga andra objektiv kan ge dig. Bilderna är cirkelrunda och har extrem missteckning, och med detta objektiv får man en bildvinkel på inte mindre än 210 grader. Det betyder att du får se upp så att inte dina fötter kommer med i bilden. Dessutom kan man inte hålla i kameran ordentligt, för då syns fingrarna på bilden. Det ger en lite obekväm arbetsställning.

Bländaren justeras med en bra bländarring. Vi fick bäst skärpa på bländare F5.6 och F8.0, fast utan att det imponerade. Även skärpan ställs in manuellt, men det är inte något problem, under förutsättning att kamerahuset har focus peaking som visar skarpa områden på skärmen. Det uppstår lätt reflexer, och färgade konturer syns i bildens utkanter. Å andra sidan gillade vi de stjärnformade högdagrarna på de mindre bländarstegen. Vi testade Micro Four Thirds-versionen till Olympus och Panasonic, där bildcirkeln tyvärr blir lätt beskuren upptill och nedtill. Objektivet, som även finns till Canon M, Fujifilm och Sony E, köper man för effektens skull. Priset är okej och alternativen få. Det är ett kul objektiv även om det inte är optiskt perfekt.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Objektivet köper du främst för effektens skull. Priset är okej och alternativen få. Det är ett kul objektiv även om det inte är optiskt perfekt.

Specifikationer

Märke
Laowa