Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

Bra pris för ett så pass speciellt objektiv som öppnar en helt ny värld av motiv. Allt behöver ställas in manuellt. Det kräver tekniska kunskaper – vilket påverkar slutbetyget.

av Prylguiden #Objektiv #Laowa
8.6

Med det här objektivet kan du fotografera sådant som du inte ens kan se med en lupp. Med en förstoringsgrad på 2,5–5x placerar Laowas ultramakroobjektiv sig mellan ett makroobjektiv och ett mikroskop, vilket öppnar en helt ny värld av motiv. Med ett avstånd till motivet på cirka fyra ­centimeter ska du dock inte räkna med att kunna fotografera t.ex. levande insekter. När man är så nära blir ljusförlusten i objektivet stor, och dessutom behöver man blända ned ordentligt, helst till F8.0–F11, för att skärpedjupet inte ska bli för litet. Det innebär att man får räkna med slutartider på upp till tio sekunder och därför kan man bara fotografera helt statiska motiv – helst inomhus och på stativ.
Objektivet har ingen processor, men det har manuell fokus och manuella bländarinställningar. Därmed ställer det höga krav på din ­foto­teknik, men belöningen är å andra sidan bilder av en helt annan värld. Objektivet finns till Canon, Nikon och Pentax och kan ­användas på fullformat. Det finns dessutom till Sony FE och kan även användas på APS-C-­kameror där det förstorar ännu mer. Som tillbehör kan man köpa ett ­praktiskt stativfäste för 420 ­kronor. Det kan sättas direkt på Sirui-stativ, men även användas med andra stativ om man skruvar en platta på det.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Som tillbehör kan man köpa ett ­praktiskt stativfäste för 420 ­kronor. Det kan sättas direkt på Sirui-stativ, men även användas med andra stativ om man skruvar en platta på det.

Specifikationer

Märke
Laowa