Laowa 105mm F2.0 Smooth Trans Focus

Objektivet ger en riktigt fin bakgrundsoskärpa med skarp återgivning i fokusområdet. Härlig mekanik. Finns även till Canon, Nikon och Pentax. Allt är manuellt och det är förvirrande med två bländare. Motljusskyddet är svårt att montera på och av.

av Prylguiden #Objektiv #Laowa
8.8

Med detta objektiv har ­Laowa strävat efter att skapa bilder med en silkesmjuk bokeh – alltså oskarp bakgrund för bland annat porträtt. För ändamålet finns här en särskild apodiseringslins som ska ge en extra mjuk bokeh, men som även tar lite ljusstyrka. Det finns också två bländare. Den ena är steg­lös och anger ljusstyrkan i så kallade T-stops från T3.2 till T8.0, och används om man vill ha en vacker bokeh. Den andra justeras från F2.0 till F22.
Objektivet är tämligen svårt att använda. Allt ska ställas in manuellt, och eftersom skärpedjupet vid F2.0 är väldigt litet måste fokus ställas in exakt. Flyttar modellen eller fotografen sig det minsta försvinner fokus från ögat, så räkna inte med skarpa foton på små barn. På full bländare får man en riktigt snygg och mjuk bokeh. Skärpan är bra från full bländare och miss­teckningen är minimal. Vi testade varianten till Sonys spegellösa kameror.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Skärpan är bra från full bländare och miss­teckningen är minimal.

Specifikationer

Märke
Laowa