Fujifilm FUJINON XF56mmF1.2 R

Gillar du porträttfoto och har en systemkamera från Fujifilm kan du lugnt hala fram plånboken. Denna optik ger nämligen så skarpa bilder att man nästan inte tror sina ögon.

#Objektiv #Fujifilm
9.2

Fujifilm har stora framgångar med sina systemkameror i X-serien. Nu senast har X-T1 gjort sitt segertåg, och japanerna har backat upp kamerorna bra med en rad läckra objektiv.
En av de nyare optikerna, XF56mmF1.2 R, är främst avsedd för porträtt. Brännvidden motsvarar 85 mm, och ljusstyrkan är extremt hög. Det leder naturligtvis tankarna till Canons motsvarande, och helt enastående, optik för spegelreflexer, som kostar närmare 20 000 kr. Det var därför med andan i halsen som vi tittade på de första testbilderna. På skärmen på baksidan av X-T1 såg de fantastiska ut, och vi vågade nästan inte hoppas på ett lika överväldigande resultat på skärm och utskrift, men vi blev inte besvikna. Fokusen är snabb och skärpan och färgerna suveräna, och missteckningen och vinjetteringen spelar ingen nämnvärd roll. Med de största bländaröppningarna kan man skapa en vacker bakgrundsoskärpa, och XF56mm är gjord av en överlägsen metallfinish. Det var svårt att lämna tillbaka den till Fujifilm efter lånet.

Omdöme

Med en bländare på F1.2 kan man med Fujinon XF56mm F1.2 R lägga skärpan med millimeterprecision. Det kan vara utmanande, men när man träffar rätt får man grymt bra bilder som lätt kan få inbitna DSLR-anhängare att överväga en systemkamera.

Specifikationer

Märke
Fujifilm