Canon EF-S 24mm F2.8 STM

Detta superkompakta objektiv till Canon-spegelreflexer med APS-C-sensor är både billigt och ljusstarkt, men vi känner oss inte helt övertygade om vem som ska få störst glädje av det.

av Prylguiden #Objektiv #Canon
8.5

De superkompakta objektiven kallas populärt för pannkaksobjektiv, och för snart tre år sen kom Canon med ett på 40 mm för fullformat. Det följs nu upp av ett 24 mm, speciellt avsett för EOS-kameror med APS-C-sensor, där det motsvarar 38 mm. Det är mekaniskt välbyggt och har en utmärkt närgräns på bara 16 cm. Objektivet har STM-autofokus som ger en mer glidande fokusering och lämpar sig särskilt väl för video. Skärpan är bra från F2.8 och stiger stadigt vid nerbländning till F8.0 både i bildmitten och vid kanterna. Det syns en del vinjettering vid full bländare, som dock är nästan borta från F4.0. På dessa punkter skiljer sig objektivet inte nämnvärt från paketoptiken EF-S 18-55mm STM, som EF-S 24mm lär kunna ersätta. Man får givetvis mer ljus med F2.8, men det finns ingen optisk bildstabilisering, och man saknar snabbt att kunna zooma när man är begränsad till 38 mm. Det fasta objektivet är inte heller bättre på skärpan men ger däremot färre inre reflexioner i motljus.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det rör sig om ett fint litet objektiv till ett bra pris, men vad ska vi ha det till? Om storlek och vikt är avgörande är systemkamerorna det rätta valet, och bildkvaliteten är inte bättre än i Canons paketobjektiv. Det största plustecknet är den höga ljusstyrkan och det låga priset.

Specifikationer

Märke
Canon