Canon EF 400mm F4.0 DO IS II USM

Den speciella Diffractive Optics-tekniken gör detta teleobjektiv mycket lättare och mer kompakt. Det är ett nöje att jobba med, men det finns också ett pris som ska betalas.

av Prylguiden #Objektiv #Canon
8.6

Canons DO-teknik är ett unikt sätt att konstruera linser. Här bryts ljuset annorlunda, så man kan placera linserna närmare varandra. Det gör objektiven betydligt lättare och mer kompakta än annars. ­Som exempel väger det nya 400mm F4.0 DO IS II med sina 1 200 gram exakt hälften av ett EF 300mm F2.8. Objektivet är verkligen ett nöje att jobba med. Det balanserar bättre på både fullformatskameror och APS-C-kameror än alla de andra stora teleobjektiven. Mekaniskt håller det samma höga kvalitet som Canons objektiv med röd ring. Även bildstabiliseringen är enastående bra, med ett nytt Mode 3, som är speciellt avsett för panorering. Skärpan är utmärkt redan från full bländaröppning och därmed bättre än föregångaren, och någon vinjettering eller missteckning syns inte. Objektivet hanterar också motljus bra, men kontrasten är märkbart lägre än med andra, motsvarande teleobjektiv. Det fungerar dock fint till kontrastfyllda motiv, och kontrasten går lätt att förbättra i bildbehandlingen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Om du behöver ett kompakt, ljusstarkt och skarpt tele som är lätt att ha sig med i naturen eller vid idrottsevenemang, är detta objektiv ett bra val för den välbeställda. Den enda nackdelen, förutom priset, är den låga kontrasten, som kan korrigeras i bildbehandlingen.

Specifikationer

Märke
Canon