Canon EF 16-35mm F4.0L IS USM

Du får extrem vidvinkel och knivskarpa bilder från kant till kant med denna enastående optik. Den har bara några små optiska nackdelar, så det är Canons bästa zoom i området.

#Objektiv #Canon
9.2

På en punkt har Canon haft en svaghet i sina zoomoptiker med väldigt stor vidvinkel. Skärpan ute i hörnen har inte varit riktigt i topp, men den akilleshälen plockar EF 16-35mm F4.0L IS USM bort helt och hållet. Nu kan EOS-entusiasten få tydliga detaljer överallt i bildytan, och objektivet tecknar på en fullformatskamera skarpt längs kanten även vid största bländare och 16 mm. Det är ett nöje att jobba med. Skärpan ligger högt och fint när man zoomar till 35 mm och blir bara bättre när man bländar ner till F8.0. Kromatisk aberration såg vi inget av. Det förekommer tydlig missteckning vid 16 mm, men det är typiskt för extrema vidvinklar, och den är borta vid 20 mm. Man ser också en vinjettering vid full bländaröppning, men det har lindrats markant vid F5.6. Autofokusen är både snabb och ljudlös, så du kan fota på fri hand med så långa slutartider som 1/10 sekund. Storebror EF 16-35mm F2.8L IS USM II är desto mer ljusstark, men då är priset 3 000 kronor högre och skärpan i kanterna lägre.

Omdöme

Vill du ha en grym vidvinkelzoom från Canon är det denna du ska köpa. Den är absolut värd de 3 000 extra kronorna jämfört med gamla EF 17-40mm F4.0L. För landskap och arkitektur är den ett knivskarpt alternativ. Varken vinjettering eller missteckning är något problem. Den är en hit.

Specifikationer

Märke
Canon