Canon RF 28-70mm F2.0L USM

Motsvarande ljusstyrka fås bara med fast ­brännvidd. Imponerande skärpa. Både pris och vikt ligger mycket högt. Man måste tyvärr avstå från bildstabilisering.

av Prylguiden #Objektiv #21
9.2

Canons zoomobjektiv till EOS R, som vänder sig särskilt till rese- och bröllopsfotografer, väger med sina 1 430 gram mer än dubbelt så mycket som paketobjektivet RF 24-105mm F4.0L IS USM – och det känns. Med måtten 10,4 x 14,0 cm och en filterdiameter på 95 mm är den vädertätade optiken enorm. Precis som övriga objektiv i RF-serien har RF 28-70mm F2.0L USM en programmerbar ring, där man kan styra t.ex. ISO eller vitbalans. Det fungerar bra. Med tanke på storlek, pris och vikt är det emellertid en överraskning att det inte finns någon inbyggd bildstabilisering, när detta heller inte finns i EOS R-kamerahuset.
Med det sagt, så är detta helt klart ett imponerande objektiv som levererar en superb bildkvalitet. Canon har lagt allt fokus på den optiska prestandan, och det syns. Även på 28 mm och full bländare F2.0 är skärpan enastående över hela bildytan. Ofta är det bäst att blända ned ett steg för att få bättre skärpa, men det behövs inte här – och det gäller i hela brännviddsområdet. Först på bländare F22 anas lite oskärpa i bildhörnen, men det är ytterst lite. Vinjettering och missteckning ser vi inte alls, och letar man efter kromatisk aberration, letar man också förgäves.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Vinjettering och missteckning ser vi inte alls, och letar man efter kromatisk aberration, letar man också förgäves.

Specifikationer

Märke
21