highres-lens-1-6_1462898319

Canon EF-M 28mm F 3.5 Macro IS STM

Ljus i makroobjektivet

#Objektiv #21
8.6

Canons spegellösa M-serie har fått sitt första makroobjektiv, som samtidigt är världens första med inbyggd LED-lampa. Längst ut kring objektivet sitter två halvcirkelformade lampor med lysdioder. Man kan välja två olika ljusstyrkor, och höger och vänster lampa kan användas separat, så att man kan göra en kreativ ljussättning i makrobilderna. De inbyggda lamporna har fördelen att man t.ex. kan lätta upp de skuggor som man ofta kan råka kasta på motivet när man fotograferar makro. Canons lampor är bra, men fungerar bäst i mulet väder. Skärpan är godkänd, men matchar inte Canons professionella L-objektiv. Vid maximal bländare förekommer en aning vinjettering, och objektivets autofokus jobbar en aning långsamt. Objektivet har vanlig makro som återger motivet i 1:1 samt en supermakro där man får 1,2x förstoring. Vid supermakro är närgränsen 9,3 m, vilket är ett bra arbetsavstånd.

Omdöme

Objektivet är världens första makroobjektiv med inbyggd LED-lampa. Även om den inte är världens starkaste kan den göra en ringblixt överflödig.
Canons nya objektiv är tyst, men inte vidare snabbt. Autofokusen tar god tid på sig, och det hade också varit bra med en större maximal bländare.

Specifikationer

Märke
21