Canon EF 70-200mm F4.0L IS II USM

Priset, vikten och storleken är bra och man får skarpa bilder – även på längre slutartider tack vare den kompetenta bildstabiliseringen. Det praktiska stativfästet ingår tyvärr inte i priset och måste köpas som dyrt tillbehör. Det bidrar dock till att hålla ner priset.

#Objektiv #21
9.1

I likhet med föregångaren ger den andra generationen av Canons 70-200mm F4.0 med bildstabilisering extremt skarpa bilder från ­bildmitten och ända ut i hörnen. Detta gäller dessutom redan från full bländare. Man ser ingen antydan till vinjettering, och missteckning får man bara på 70 mm.
Den nya syskonmodellen till Canons 70-200mm F2.8L III har ett par fördelar jämfört med den större modellen. För det första ligger närgränsen 20 ­centimeter närmare, nämligen på 1,0 meter, och för det andra får man fem stegs bildstabilisering, medan det ljusstarkare objektivet bara har 3,5 steg. Dessutom sparar man omkring 10 000 kronor jämfört med den större modellen som väger nästan det dubbla. F4.0-versionen bör därför vara det förnuftiga valet för alla som kan undvara F2.8. Bildstabiliseringen är bra. I praktiken blev två av tre bilder skarpa på 200 mm när vi fotograferade handhållet på 1/8 sekund, vilket är väldigt fint. Även ytbehandlingen av linserna har förbättrats, och vi kunde inte provocera fram några invändiga reflexer på varken den kortaste eller längsta brännvidden. ­
Mekaniskt är zoomobjektivet ­i toppklass, och det är noggrant tätat. Det ingår motljusskydd och väska, men betyget påverkas av att man måste köpa stativfästet separat för 1 190 ­kronor. Det är å andra sidan ­positivt att det nya ­objektivet bara är 2 000 kronor ­dyrare än föregångaren som har funnits på marknaden i hela 12 år.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det är å andra sidan ­positivt att det nya ­objektivet bara är 2 000 kronor ­dyrare än föregångaren som har funnits på marknaden i hela 12 år.

Specifikationer

Märke
21