anm_canon16-35mm_01

Canon EF 16-35mm F2.8L III USM

Vidvinkel för proffsen

#Objektiv #21
8.6

Canons nya, ljusstarka vidvinkelzoom i proffssegmentet har nästan samma specifikationer som den föregående modellen. Ändå är detta en ny konstruktion som är 1,5 cm längre och 150 gram tyngre. Objektivet är tätat, men bildstabilisering saknas fortfarande. I jämförelse med föregångaren får man överraskande nog en aning mer vinjettering vid de största bländaröppningarna, men skärpan – speciellt i bildhörnen – har förbättrats betydligt. Vinjetteringen är egentligen inte något problem, eftersom man kan ställa in kameran så att den kompenserar, och mörka hörn kan man även ta bort när man konverterar råfilerna i Photoshop eller Lightroom. En viss missteckning syns på 16 mm, men det är inte mycket och stör sällan.
Tyvärr följer det nya objektivet trenden från annan proffsutrustning från Canon och Nikon: priset har gått upp med bortåt 60 procent.

Omdöme

Objektivet är tätat, så det klarar många typer av fotosituationer, exempelvis reportage, sport och arkitektur. Skärpan har blivit betydligt bättre.
Mer vinjettering än hos föregående modell, och bildstabilisering saknas fortfarande. Dessutom är priset omkring 60 procent högre.

Specifikationer

Märke
21