anm_sonyRX10IV_01

Sony DSC-RX10 IV

Superzoomaren RX10 IV har en processor från Sony Alpha9 som gör den till världens bästa och snabbaste superzoomkamera. Men ingen är som bekant fullkomlig.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.0

Sony DSC-RX10 IV höjer inte bara ribban för vad en superzoomare ska kunna, den skapar en helt ny kameraklass. Den har en ypperlig 1”-sensor och en utmärkt zoom som motsvarar 24–600 mm. Tack vare processorn, samma som i toppmodellen Alpha9, kan RX10 IV ta rekordhöga 24 bilder per sekund. Och autofokusen hänger med i svängarna, vilket naturligtvis är den springande punkten. Även vid 600 mm blir samtliga bilder av ett rörligt motiv skarpa. Det beror på att kameran har hela 315 fasdetekterande fokuspunkter. Därtill kommer en rad praktiska detaljer. Vid serietagning samlas bilderna i mappar, så att du får en bra översikt över alla bilder som du snart har tagit med den snabba kameran. På minneskortet ligger bilderna dock inte i dessa mappar. I övrigt är RX10 IV lätt att ställa in och knapparna är bra. Två av dem kan programmeras. Skärmen på 3,0 tum är både vridbar och tryckkänslig, och menyn har blivit mer överskådlig.
RX10-serien har från början haft en svaghet som fortfarande besvärar: den långsamma motorzoomen med bristande precision. Men det värsta är att zoomen låser sig vid serietagning med kontinuerlig autofokus. Du kan alltså inte zooma medan du fotograferar på det sättet. Det är dåligt, men vi lärde oss snart att ta en bildserie, skynda oss att ändra brännvidd och ta en ny bildserie.
Bildkvaliteten är verkligt fin. Objektivet är ger imponerande skärpa i hela det enorma zoomområdet, och till och med i svagt ljus hålls kornigheten under kontroll upp till ISO 3200. Även maximala ISO 25600 kan användas. Den höga ljusstyrkan med bländare F2.8-F4.0 är enastående i denna klass.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fantastisk kvalitet och prestanda på nästan alla fronter. Kameran har snygg finish och bra, genomtänkta detaljer. Autofokus och hastighet imponerar.
Omöjligt att zooma medan kameran går på serietagning och kontinuerlig autofokus. Laddning måste göras direkt i kameran, så man kan inte plåta under tiden.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
25
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
24
Max. ISO
25600