anm_sonyRX0_01

Sony DSC-RX0

Sony poängterar särskilt att RX0 inte är en action-kamera. Men vad är den då? En lätthanterlig liten sak med överraskande bra bildkvalitet, visar det sig.

#Kameror #Sony
8.6

Sony DSC-RX0 påminner vid första
ögonkastet om en actionkamera i GoPro-klassen, men den skiljer sig från övriga kameror i gruppen på flera punkter. Låt oss börja utifrån: Objektivet är ett rätlinjigt Zeiss Tessar T*, som motsvarar 24 mm. Bildvinkeln är därmed markant mindre än actionkamerornas klassiska fisheyeobjektiv. Om vi granskar innanmätet, har RX0 en sensor på hela 13,2 x 8,8 mm, alltså 1″ precis som hos Sony RX100 V. Som jämförelse har GoPro Hero6 en sensor på bara 5,8 x 4,3 mm.
Actionkameror är normalt knepiga att ställa in på huset, och det vanligaste är att man kontrollerar dem via mobilen och en wifi-anslutning. RX0 är där­emot enkel att hantera med välplacerade knappar, en bra skärm på 1,5 tum och ett menysystem som liknar det som finns hos Alpha-kamerorna. Sist men inte minst skiljer RX0 sig från actionkamerorna på en avgörande punkt: Den har autofokus som till och med har flerzonsmätning.
Zeiss-objektivet är av förnämlig kvalitet utan märkbar missteckning eller vinjettering. Bländaren är fast på F4.0, och skärpan är utmärkt i mitten och bra i hörnen. Vitbalansen kan ställas in manuellt. Upplösningen är på 15,4 megapixel, och RX0 kan ta bilder i både jpeg och råformat. Allt som allt är bildkvaliteten fullt jämförbar med en bra kamera med en entumssensor.
Underligt nog spelar RX0 in video i Full HD snarare än 4K. Kameran är vattentät och klarar fall från två meter. Man kan köpa till ett undervattenshus som tillbehör. Det är trycktätt till 40 meter.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kameran är enklare att hantera än många actionkameror, och den stora sensorn i kombination med det fina Zeiss Tessar-objektivet lyfter bildkvaliteten.
Det är underligt att det inte går att spela in video i 4K. Den utmärkta skärmen hade varit bättre om den även var tryckkänslig.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
15,4
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
2
Bilder/sekund
16
Max. ISO
12800