Sony Cyber-shot RX10 III

Sonys nya version III av RX10 är till förväxling lik sina två föregångare. Men när du börjar fotografera med kameran får du bokstavligt talat en stor överraskning.

#Kameror #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 III ser ut som den föregående modellen, men den är större, tyngre och dyrare. Det tekniska hjärtat är den från föregångaren välkända sensorn av 1-tums­typ på 20,0 megapixel, och båda har samma fina bildprocessor. Kameran har ISO 25600, optisk bildstabilisering, snabb serietagning och en utmärkt elektronisk sökare. Den filmar i 4K och tar bilder i råformat. Utseendet är klassiskt och elegant, och finishen är lika snygg som på vilken annan superzoomkamera som helst. Den stora nyheten är att det gamla ZEISS Vario-Sonar 24–200mm F2.8 har förbättrats, så att det nu omfattar 24–600 mm, samtidigt som bländaren glider från F2.4 till mycket respektabla 4.0. Vi har sett sådana zoomområden förut, men aldrig på en kamera med en 1-tumssensor. Objektivet ger en imponerande skärpa på alla brännvidder, och närgränsen ligger bara tre centimeter från frontlinsen. I svagt ljus blir bildkvaliteten mycket fin upp till ISO 6400. RX10 III har ett avskräckande pris, och den är långsam att arbeta med. Att hantera en så kraftig och dyr zoom ska kännas som att skära i smör med en skarp, varm kniv. Men så är inte RX10 III. Den elektroniska zoomringen är inte exakt. Om man använder zoomreglaget runt utlösaren går det bättre, men precisionen kommer inte i närheten av vad vi förväntar av en kamera för 15490 kronor. Den kontinuerliga autofokusen haltar, och när fokus inte hänger med rörliga motiv hjälper det ofta inte att kameran kan ta 14 bilder per sekund. Men med det sagt, så är RX10 III ändå en enkel, läcker och elegant kamera med en bra och ljusstark zoom på 24-600 mm.

När man använder RX10 III känns den mest av allt som en spegelreflexkamera. På kamerans ovansida finns en inställningsratt med program samt en panel med information om kamerainställningar. Men först och främst faller det sig naturligt att jämföra med en spegelreflexkamera eftersom den elektroniska sökaren är så stor, skarp och finkornig. Skärmen håller också hög kvalitet, och den kan fällas upp med ca 107 grader och ner med ca 42 grader. Kameran har en bra och välavvägd ratt för exponeringskompensationen, och så har objektivet en läcker bländarring som är aktiv när man använder bländarprioritet. En lite ovanlig funktion är att bländaren har två lägen: antingen hoppar den med tre klick per bländarsteg, eller så ställer den in steglöst. Man väljer mellan de två lägena med en speciell knapp. Kameran levereras med ett motljusskydd, men utan laddare. Batteriet måste alltså laddas i kameran.

Omdöme

Det utmärkta zoomobjektivet på 24–600 mm är något alldeles extra. Det är en sällsynt syn på en kamera som denna.
Sony RX10 III reagerar för långsamt på snabbrörliga motiv. Trots 14 bilder per sekund klarar kameran inte att fokusera tillräckligt snabbt.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
25
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
14
Max. ISO
25600