Sony Cyber-shot RX10 II

Sony har uppgraderat RX10 med en ny cmos-sensor. Det innebär bland annat bättre video och snabbare serietagningar. Men priset har ökat väldigt mycket.

#Kameror #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 II är en ny version av Sonys läckra kamera med en Zeiss-optik motsvarande 24–200 mm med F2.8 rakt igenom. Den fina ljusstyrkan gör det möjligt att använda låga iso-värden längre än med de flesta konkurrenter. Kameran är skön mellan händerna, och de viktigaste knapparna sitter precis där de ska. Den elektroniska sökaren är av hög kvalitet. På objektivet sitter två ringar, varav den yttersta används för att zooma eller fokusera manuellt och den innersta styr bländaren.
Stillbildernas kvalitet är absolut över medel för en kompaktkamera, vilket inte minst beror på den stora sensorn på 13,2 x 8,8 mm. Den nya sensorn kan spela in video i 4K-upplösning, och så gör den imponerande snabba bildserier – upp till 14 bilder per sekund. Ändå känns RX10 II långsam. Det beror på att Sony har valt att fortsätta med samma zoomobjektiv som på föregångaren. Man zoomar elektroniskt, och det tar upp till fyra sekunder att gå från 24 till 200 mm, så start och stopp känns litet svajigt, och man prickar inte alltid exakt det önskade utsnittet. Därför känns kameran inte vare sig särskilt snabb eller dynamisk, och då är det svårt att argumentera för det höga priset. Den är mer än dubbelt så dyr som den första RX10, som fortsätter i handeln, så man betalar mycket bara för att få den senaste tekniken.

Kaneram är inte bra på video enbart tack vare den höga 4K-upplösningen, utan också för att den har kontakter för både mikrofon och hörlurskontakt.
Under stillbildsfotograferingen är exponeringen säker och färgåtergivningen fin, även om den drar åt det försiktiga hållet. Därför valde vi normalt Vivid som kreativ inställning, då färgåtergivningen blir något högre och mer tilltalande. I svagt ljus bör man inte gå under iso 3 200. Objektivet tecknar fint genom hela zoomomfånget. Det finns ingen synlig missteckning eller vinjettering, och skärpan är fin ända ut i hörnen samt vid närgränsen på bara 3 centimeter. Det ingår ett bra motljusskydd. Bilderna kan sparas i råformat, och som en nyhet hos Sony får man råkonverteraren Capture One Express på köpet, som är lillebror till det bra och professionella programmet Capture One. Batteriet är identiskt med det som sitter i t.ex. Alpha7. Det ger en fin kapacitet på 400 bilder. En bra detalj är att kortet sitter på sidan av kameran, som på en spegelreflex, så det är lätt att byta det även om kameran sitter på stativ.
En kamera kan absolut påverka hur man jobbar. Den breda, läckra bländarringen på RX10 II gör det till en enkel sak att ställa in kameran på bländarprioritet och därefter manuellt välja en bländare som passar situationen.

Omdöme

RX10 II är ett under av design och läckra material, och bilderna har en färg och skärpa som sällan behöver bildbehandling.
Zoomobjektivet reagerar så långsamt att den nya, supersnabba sensorn aldrig riktigt kommer till sin rätt i denna dyra kamera.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
8,3
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
14
Max. ISO
25600