Sony Cyber-shot DSC-TX30

Sonys kompaktkamera passar perfekt i fickan och är till och med vattentät ner till tio meters djup. Kameran har en fiffig tryckkänslig skärm, men användarvänligheten är inte i topp.

#Kameror #Sony
8.2

Den nya fickkameran TX30 från Sony är lättare och mindre än en mobiltelefon, men till skillnad från en telefon är denna robusta kamera vattentät ner till tio meters djup och tål dessutom att bli tappad från upp till 1,5 meters höjd. Aktiva människor som annars bara brukar fota med telefonen får här helt nya möjligheter.
För att komma riktigt nära fiskarna kan man fokusera på ner till 1 cm från frontlinsen, och till makrobilder finns det en inbyggd ringlampa runt objektivet. Ringlampan funkar fint, och det är bra att den inte skuggar objektivet. Runt objektivet sitter några diodlampor som lyser upp ett par centimeter, vilket räcker för att man ska komma hem med välexponerade makrobilder.

Mörk skärm

Kameran har överlag verkligen fina specifikationer men kan vara rätt besvärlig att använda i praktiken. Skärmen är med standardinställningen alltför mörk. Ljusstyrkan går att öka, men det mer än halverar de 250 bilder som tillverkaren lovar att en batteriladdning ska hålla till. Menyn är så besvärlig att vi snabbt vande oss vid att ställa in kameran där hemma en gång för alla och sedan leva med de bilder som blev. Exponeringen är ofta också för mörk, men det kan man kompensera för genom att peka kameran mot ett mörkare ställe, trycka ner utlösaren halvvägs, rikta kameran tillbaka mot motivet och ta bilden. Ännu en anledning att göra så är att den tryckkänsliga skärmen och därmed även exponeringskompensationen inte funkar om den blir blöt. Det är mycket olyckligt och gör att allt faller som ett korthus.
Objektivet misstecknar massivt i vidvinkelläge men uppför sig okej för sitt pris. Bruset är under kontroll upp till iso 3 200. Vid de två högsta värdena sätts den färdiga bilden ihop av tre exponeringar, vilket blir någorlunda bra.
Denna lilla fickmodell ligger dåligt i handen och kan knappast tillfredsställa en äkta foto­entusiast. Det blir inte heller bättre av att det saknas möjlighet att fota i råformat.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

TX30 ser vid första ögonkastet ut som den perfekta resekameran, med sitt kompakta format, sitt rimliga pris och möjligheten att dyka ner tio meter i havet. Men den krångliga menyn, den medelmåttiga bildkvaliteten och en mörk tryckkänslig skärm som inte funkar när den blir blöt, drar ner betyget rejält. Vi saknar så klart också möjligheten till råformat.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
18
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3,3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12800