Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Sonys mål med RX1R II är att ge marknadens absolut bästa bildkvalitet. Den har därför stora förväntningar att leva upp till, men den överraskar.

#Kameror #Sony
9.1

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II är en lätt kompaktkamera i fullformat. Med batteri, kort och motljusskydd väger den under 500 gram. Den nya modellen har förbättrats betydligt jämfört med de två tidigare versionerna RX1 och RX1R, varav den förstnämnda hade lågpassfilter och den andra inte hade det. Upplösningen har nästan fördubblats från 24,0 till 42,2 miljoner pixlar. Kameran har också fått en inbyggd elektronisk popup-sökare, som är ännu bättre än den som sitter i RX100 IV, och dessutom har kameran ett variabelt lågpassfilter. Det är avsett att motverka moarémönster, på bekostnad av något av skärpan. RX1R II ger fotografen möjlighet att ha filtret på eller av och har dessutom ett mellanläge, som är standardinställningen. Filtret har ett lager flytande kristaller, och med elektrisk spänning kan man ändra dess karakteristik. Skillnaderna i detaljåtergivning på bilder tagna med filtret på Off resp. Hi är dock rätt små och syns bara när man tittar riktigt nära. Det var något helt annat som tog andan ur oss. Hela 42,2 megapixel ger en fantastisk detaljering, och den fasta optiken på 35 mm bjuder på enastående skärpa redan från F2.0 i bildmitten och ut i de yttersta hörnen. Det syns en aning vinjettering, som dock är borta redan vid F2.8, och en svag tunnmissteckning, som man dock inte märker på vanliga motiv. Är bildkvaliteten då världens bästa? Spontant, ja. Den enda direkta konkurrenten, Leica Q, sopas av banan. Bara kameror som Alpha 7R II eller Canon EOS 5DS med ett bra, bildstabiliserande objektiv presterar bättre på fri hand vid 1/8 sekund i svagt ljus med bländare F1.8.

Finns det då något som RX1 R II saknar? Ja, det finns det. För det första förvånar det att kameran inte har bildstabilisering som sin nära släkting Alpha 7R II. Det ingår en läcker rem till kameran, men den är så hal att kameran hela tiden glider av axeln. Dessutom borde kamerans lilla, läckra motljusskydd ingå i priset och inte kosta 1 890 kronor extra. Slutligen är det helt oförståeligt att kameran levereras utan extern laddare. Den enda möjligheten att ladda är att ansluta via usb. Man kan köpa en extern laddare för 200 kronor, och det rekommenderas, för man kan bara ta ungefär 200 bilder per uppladdning. Man behöver med andra ord ett extra batteri, och det är mycket smidigare att kunna använda kameran medan det tomma batteriet laddas.
När de nu har gjort en så bra kamera är det nästan synd om Sony att RX1 R II inte har fler konkurrenter. Har man väl testat Leica Q för 39 475 kronor kan man inte annat än att gå runt och vara litet småförälskad. Det kommer att råda delade meningar om huruvida Leicas 28 mm eller Sonys 35 mm är den mest användbara brännvidden, men i gengäld råder det inget tvivel alls om att Sonyn i alla avseenden har en ännu högre bildkvalitet, Och de enastående bildmöjligheter som kameran bjuder på kompenserar mer än väl för dess få svagheter.
Har Sony då lyckats i sin ambition? Ja, det har de. RX1 R II kommer för många proffs och entusiaster att vara den idealiska andrakameran, tack vare sin fenomenala bildkvalitet, sin låga vikt och sitt kompakta format. När RX1 R II blir förstakamera för endast ett fåtal beror det enbart på de begränsningar som en fast 35 mm-optik trots allt innebär.

Omdöme

Bildkvaliteten är inte mindre än enastående, och den nya inbyggda sökaren gör det lättare att komponera bilden och kolla exponeringen.
Kamerans svagaste punkt är ergonomin. Med ett kraftigare handgrepp skulle den ligga bättre även mellan riktigt stora händer.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
42,2
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
102400