Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII

Sony hävdar att den senaste medlemmen av den kompakta RX100-serien ska tillfredsställa yrkesfotografer.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.7

Sony hävdar att den senaste medlemmen av den kompakta RX100-serien ska tillfredsställa yrkesfotografer. Det kan vi bara delvis gå med på. Version 7 har visserligen samma utmärkta autofokus som hos flaggskeppet Alpha9, som näst intill klistrar sig fast vid ögon, ansikten eller motiv i rörelse, och det var inte några problem att få samtliga bilder i en serie på 103 stycken av en bil i 50 km/h att bli skarpa. Tagningshastigheten är på hela 20 bilder i sekunden för de första 78 bilderna, och den lilla inbyggda popup-sökaren ställer inte heller till med några besvär.

Kameran har en snygg konstruktion i metall, och objektivet är väldigt användbart med ett zoomområde från 24 till 200 mm. Problemet är bara att man kan få en betydligt bättre bildkvalitet för samma summa, om man kan kompromissa med det kompakta formatet. Visserligen hör RX100 VII till marknadens absolut bästa kompaktkameror, men man måste verkligen behöva en fickkamera om man ska betala uppemot 14 000 kronor för den relativt begränsade bildkvaliteten som man kan locka fram ur en entumssensor. Redan vid ISO 800 börjar detaljerna att flyta samman. Man får en betydligt högre kvalitet med Sonys kompakta systemkameror med den något större APS-C-sensorn. Visserligen väger kameran då 200 gram mer, men det kan vi leva med.

Om man insisterar på att skaffa en kompetent och välfungerande kompaktkamera i fickformat behöver man också tänka på att ergonomin har sina begränsningar, och att den inbyggda bildstabiliseringen inte räckte till för att ge oss skarpa bilder vid 1/80 sekund och 200 mm.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Effektiv autofokus som känner igen ögon och ansikten. Väldigt kompakt trots objektivet på 24-200 mm F2.8-4.5. Bra liten sökare som kan fällas upp vid behov.
Bildkvaliteten är bra, men inte prisvärd. Inget grepp för högerhanden.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20,1
Brännviddsförl./optisk zoom
8x zoom
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
20
Max. ISO
12800