Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI

Sonys nya kompaktkamera för entusiaster har försetts med ett ovanligt skarpt zoomobjektiv som motsvarar 24–200 mm. Men storleken förde med sig utmaningar.

#Kameror #Sony
9.0

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI har imponerande nog knappt vuxit alls jämfört med föregångarna, trots att de tidigare modellernas objektiv som motsvarade 24–70 mm har bytts ut mot en rejäl zoom som motsvarar 24–200 mm F2.8–4.5. Man får alltså en relativt stor vidvinkel och imponerande tele i den lilla kameran. Det bästa är att objektivet tecknar ovanligt skarpt i hela zoomområdet. Optiska fel som missteckning och vinjettering förekommer knappt alls. ISO går till 12 800, där man får korniga bilder även i bra ljus. ISO 6 400 funkar däremot fint i svagt ljus.
Autofokusen hänger med bra även på 200 mm. Den har en praktisk ögonfokusfunktion som automatiskt ställer in skärpan på ögon i motivet, och de 315 fasdetekterande fokuspunkterna är fördelade över nästan hela bildytan. I början fick vi ovanligt många oskarpa bilder. Det beror på skärmen som numera är tryckkänslig. På den väldigt lilla kameran är det nämligen lätt att komma åt skärmen med ansiktet eller ett finger, och då fokuserar RX100 VI där. Vi stängde av tryckkänsligheten, och då fick vi skarpa bilder. Kameran är snabb och behaglig att arbeta med och med Sonys wifi-funktion är det lätt att skicka över bilder till mobilen för delning på sociala medier. I likhet med andra kameror i RX100-serien har kameran en relativt stor 1”-sensor. Upplösningen är på 20,0 megapixel, och man kan naturligtvis fota i råformat. Video kan spelas in i 4K.
En god nyhet är att skärmen på 3,0 tum nu kan vinklas hela vägen fram, och så har menysystemet utökats med den väldigt praktiska Min meny-funktionen. Den elektroniska popup-sökaren är ett stort plus för den lilla kameran. På föregångaren fick man först fälla upp den och sedan dra ut okularet. Nu poppar den upp vid en knapptryckning och är genast redo att användas. De tidigare RX100-modellerna finns tills vidare kvar i handeln.

Omdöme

Här får man en väldigt bra kombination av förnämlig bildkvalitet, ett kraftfullt zoomobjektiv och bra autofokus i en fickkamera.

Vi stängde till slut av skärmens tryckkänslighet. Den kan nämligen även användas för att fokusera, så vi fick en del oskarpa bilder när vi stötte emot den med ansiktet.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
8,3x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
24
Max. ISO
13000