Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Sony har satt en ny, revolutionerande sensor i sin levande legend RX100. Priset har tagit ett rejält skutt, men det har även kamerans kvaliteter gjort.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.1

Många biltillverkare gör om en redan praktisk och presentabel familjebil till en häftig entusiastmodell med massor av hästkrafter och en ny konfiguration. En sådan modell är RX100 IV. Version III fortsätter nämligen på marknaden och är betydligt billigare än den nya versionen, och de två är väldigt lika. Ändå har den nya versionen sina poänger. När du börjar fotografera livliga motiv tror du inte dina egna ögon. Reaktionstiden är i det närmaste noll, och den nya cmos-­sensorn expedierar bilderna oerhört snabbt. På ett snabbt U3 SD-kort tog vi 30 bilder i rad med 11 bilder i sekunden. Och det var dessutom råfiler på 20,2 megabyte vardera. Förutom att det är imponerande är det guld värt när du fotograferar rörliga motiv. Det mångdubblar dina chanser att pricka in exakt rätt ögonblick, för kameran är alltid redo. När du tar jpeg-bilder får du skarpa, färg­rika bilder med bra kontrast, och de är i regel användbara direkt ur kameran. Råformatet är dock verkligen användbart, speciellt då de stora filerna inte gör kameran långsammare. På det hela taget är bildkvaliteten från den förhållandevis stora sensorn på 13,2 x 8,8 mm riktigt bra.
Sony säljer RX100 IV med den enastående råkonverteraren Phase One ­Express. Kameran kan för övrigt filma i 4K. Vi hittade under testperioden föregångaren för 6 390 kronor. Är den nya versionen då verkligen värd 4 900 kronor mer? När vi började med att fota testkartor och landskapsmotiv var svaret nej. När vi började fota snabbrörliga motiv som barn och sport blev svaret ett rungande ja.

Som pricken över i går slutartiderna elektroniskt ända ner till 1/32 000 sekund. RX100 IV är liksom sina föregångare utförd i en läcker, svart metallfinish och har naturligtvis alla de inställningsmöjligheter och program man kan förvänta sig. Samspelet mellan knapparna är inte helt optimalt efter vårt tycke, men det funkar och man vänjer sig vid att det t.ex. är besvärligt att göra iso-inställningen manuellt. Man kan ta bildserier med upp till 16 bilder per sekund, men det är utan autofokus. Med autofokus blir hastigheten respektabla 5 bilder per sekund. I praktiken är det guld värt att kameran har ett inbyggt objektivlock, så att frontlinsen förblir fri från damm. Det finns inbyggd blixt, och skärmen kan vinklas från 45 grader neråt till rakt fram, så att man ser den när man tar selfiebilder. Skärmen har en upplösning på 2,4 miljoner punkter mot 1,4 miljoner punkter i RX100 III. Det märks. Kameran har tre svagheter: Batteritiden är beskedlig. Den anges till 280 bilder, och det är optimistiskt. Det ingår ingen laddare. Batteriet laddas i kameran, så om du köper ett extrabatteri måste du också ha en extern laddare för att kunna ladda samtidigt som du använder kameran. Den tredje nackdelen är bruksanvisningen. Det är en tjock liten sak på tolv språk, med bara 39 sidors otydlig text på svenska. Vill du lära dig ordentligt måste du själv hämta och skriva ut den 313 sidor stora bruksanvisningen. Laddare och tryckt bruksanvisning borde självklart medfölja en kamera till det här priset.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kamerans hastighet, sökare och reaktionstid överträffar allt vi hittills har sett hos en kompaktkamera. Dessutom kan bildkvaliteten mäta sig med de bästa.
Batteritiden är i underkant. Vi rekommenderar att du skaffar ett extra batteri och en riktig batteriladdare, som går att köpa som tillbehör.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
2,9
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
16
Max. ISO
12800