Sony Cyber-shot DSC-RX100

Testets minsta kamera är tillsammans med Coolpix A den som får plats i en jackficka. Samtidigt har den också den största ljusstyrkan på F1.8 och den högsta upplösningen på 20,0 megapixel.

#Kameror #Sony
8.7

Testets minsta kamera är tillsammans med Coolpix A den som får plats i en jackficka. Samtidigt har den också den största ljusstyrkan på F1.8 och den högsta upplösningen på 20,0 megapixel. Bildsensorn är däremot testfältets minsta, med 13,2 x 8,8 mm. Ändå dyker bruset upp på allvar först från iso 3 200, medan detaljåtergivningen är i nivå med Canon, Leica och Nikon, som alla har en lägre upplösning men en större sensor. Ergonomiskt ligger kameran litet instabilt i handen, men det är priset man får betala för den kompakta och strömlinjeformade designen. RX100 har 3,6x optisk zoom, som motsvarar 28–100 mm, och Sony hävdar att man kan ta tio bilder per sekund, men i praktiken kom vi aldrig över sju. Samtidigt ska vi säga att kamerans kontrastbaserade autofokus har problem med att fokusera på rörliga föremål. RX100 har testets överlägset skarpaste skärm, vilket inte förvånar oss då upplösningen är på 1 228 800 punkter. Bildkvaliteten präglas av mättade färger, där kontrasten är litet för påtaglig i motljus. Den främre kontrollringen är ett tekniskt genidrag, då man beroende på humör kan ställa in bländare, slutartid och zoom. Videokvaliteten är testets bästa, men videoknappen är placerad där man vilar fingrarna. Vi saknar också en inbyggd sökare.

Omdöme

Testets minsta kamera har den största ljusstyrkan och den bästa skärmen, och färgerna är fint mättade. Vi saknar bättre ergonomi och inbyggd sökare.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
3,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600