Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony RX1 är världens minsta och lättaste fullformats-kamera. Aldrig förut har en kompaktkamera haft en sensor i klass med en proffsspegelreflex, men priset är i saltaste laget.

#Kameror #Sony
8.3

Det förekommer att biltillverkare tar en stark motor från en av sina största modeller och klämmer ner den under motorhuven på en liten, lätt modell. Resultatet blir ett blixtsnabbt vidunder med suveräna specifikationer och ett matchande pris. En sådan kamera är Sony RX1.
Fullformatssensorn med 24,0 megapixel kommer direkt från Sonys toppmodell, Alpha99. Objektivet, Sony T* 35mm F2.0, personifierar Carl Zeiss-kvalitet när den är som bäst, och själva kameran är ett exempel på trenden med att göra läckra, kompakta entusiastkameror i en finish och ett materialval som utan tvekan överträffar till och med de dyraste spegelreflexkamerorna.
Även priset är exklusivt. RX1 har ett rekommenderat pris på 26 900 kronor, och om du vill sätta den härliga optiska sökaren FDA-V1K i tillbehörsskon får du punga ut med ytterligare 5 300 kronor. Därtill kommer det snygga men inte vidare effektiva motljusskyddet LHP-1. Det ingår tyvärr inte i kameraköpet, utan kostar 1 500 kronor. Med dessa tillbehör kan man inte skoja bort RX1, men då närmar sig priset också Leica-nivåer. En ny digital Leica M-E kostar i dag 44 890 kronor.

Robust kvalitet

Det är ett nöje att ha RX1 i händerna. Den är lyxig och robust, och allt går precis som det ska, varken för löst eller för stramt. Tack vare storleken kommer många att förväxla den med en vanlig kompaktkamera. Därmed kommer man att kunna fotografera utan att väcka uppseende, och det är guld värt för både gatu- och semesterfotografen. Även handhavandet påminner om en vanlig kompaktkamera, men tre av knapparna på baksidan kan programmeras till olika funktioner, och kameran har dessutom ytterligare två programmeringsbara funktionsknappar. Ergonomin är okej, men hade varit bättre med ett större handgrepp på kamerans framsida. Skärmen är bra, och den återger motiv och bild korrekt, men man kan tyvärr inte vinkla den. Upplösningen är inte lika fin som specifikationen antyder, då en fjärdedel av bildens 1 229 000 punkter är vita stödpunkter.
Det har sitt pris att pressa in en så stor sensor i en så liten kamera. Sony har valt att ge plats åt en liten, inbyggd, uppfällbar blixt. Vi hade hellre sett att platsen veks åt bildstabilisering och kanske en sökare, men hur som helst är det rätt beslut att hålla kameran kompakt.
Med upplösningen på 24,0 megapixel finns det goda möjligheter att beskära bilden en hel del i efterhand. Under exponeringen kan man välja digital zoom. Autofokusen är bra, och man kan använda manuell fokus. Batteriet levererar utan problem det utlovade antalet bilder.

Objektivet tecknar skarpt

Våra förväntningar på Carl Zeiss-objektivet var skyhöga, och de infriades. Det är över hela bländarområdet ett fantastiskt skarpt och rätlinjigt objektiv utan färgfel, som samverkar optimalt med den höga upplösningen. Färg- och kontraståtergivningen är utsökt, och exponeringen är säker. Vid inställning på programmet P prioriteras dock slutartiden för lågt, och eftersom RX1 inte har bildstabilisering fick vi några bilder som inte var helt knivskarpa. Lösningen är att välja bländarprioritet och styra bländaren tills man får en tillräckligt kort slutartid. Färgbrus i motiv syns inte förrän vid ISO 6400, men det är faktiskt godtagbart ända upp till ISO 25 600.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det är bara hängivna gatufotografer som kommer att kunna använda RX1 med fast brännvidd som sin förstakamera. Som komplement till en spegelreflexutrustning har den med sin diskretion och utmärkta bildkvalitet onekligen sina poänger. Priset gör dock att RX1 kommer att förbli en drömkamera för de flesta av oss.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,1
Bilder/sekund
5
Max. ISO
25600