Sony Alpha99

Sony har nu släppt sin första fullformatskamera med genomskinlig spegel. Det är ett nöje att jobba med Alpha99, men kan den matcha Canon EOS 5D Mark III och Nikon D800?

#Kameror #Sony
8.9

Efter att Sony fasade ut Alpha 850 och Alpha 900 har det länge varit glest i toppskiktet av Sonys utmärkta produktlinje, men med Alpha99 har Sony åter en professionell spegelreflexkamera med stor sensor. Kameran är dock inte en traditionell spegelreflex; precis som t.ex. Alpha77 använder den SLT-teknik. SLT betyder Single Lens Translucent, och här har spegelsökaren ersatts av en halvgenomskinlig spegel som vinklar upp en del av ljuset i en konstant arbetande autofokusenhet. Resten av ljuset skickas vidare till sensorn, som förutom att alstra bilden skickar en live view-signal till skärmen och den elektroniska sökaren. Allt som syns på skärmen vid live view visas i sökaren när kameran sätts till ögat. Detta är ett stort plus vid videoinspelning där man kan använda kamerans sökare och därmed hålla kameran stilla, medan man även har blixtsnabb och ständigt fasdetekterande autofokus.

Ny blixtsko

Alpha99 är ungefär lika stor som jämförbara fullformatskameror från Canon och Nikon. Den har inte någon inbyggd blixt, men kameran har fått Sonys nya blixtsko som är kompatibel både med Sonys nya blixtsystem och med den klassiska blixtskon som alla andra tillverkare använder. Om man har en äldre Sony-blixt medföljer en adapter till den nya skon. Som hittills första fullformatskamera har Alpha99 en vridbar skärm på 3,0 tum. Både skärm och sökare visar bild och motiv exakt, både gällande färger och kontrast. Ergonomin är lysande, och kameran beter sig som en spegelreflex, förutom att man med SLT även kan ta panoramabilder samt 3D-bilder som kan visas på en kompatibel teve. Knapparna uppe på kameran sitter dock så tätt att de är svåra att träffa rätt medan man tittar i sökaren. Menysystemet är identiskt med andra Alpha-modeller och kompletteras med ett urval av de mest använda funktionerna som tas fram med hjälp av en Fn-knapp. Den stora knappen under objektivet aktiverar fyra olika mätmönster till autofokusen. Under Fn-knappen väljer man fokusmetod. Det har tillkommit en ny djupmätning – nämligen AF-D som med 102 extra fasdetekterande punkter på sensorn mäter framför och bakom motivet. Den fungerar tills vidare bara på fem objektiv, bland andra 24-70mm F2.8 som vi testade med kameran. Vi kunde dock inte mäta någon skillnad vid så kort brännvidd. Sony slår Canon och Nikon med råge gällande fokushastighet och inte minst precision under videoinspelningar som blir i toppklass med avseende på både bild och ljud.

Stor ljusförlust

Bilder kan tas i jpeg och råformat. Jpeg-bilder kan styras i detalj med kontrast och färgmättnad, och till skillnad från en traditionell spegelreflex kan man se effekten i sökaren innan bilden tas. En nackdel med SLT är en ljusförlust på cirka 30 procent i spegeln, vilket visar sig som kornigare bilder än hos Canon och Nikon vid höga ISO-tal. Detaljåtergivningen är bra men når inte upp till Nikon D800 eller Canon EOS 5D Mark III:s enastående kvalitet i dämpat ljus, men det är en klart bättre kamera till video. Dessutom är den elektroniska sökaren och den vridbara skärmen funktioner som man snabbt saknar på andra kameror. Exponeringen är exakt, och färgåtergivningen är behagligt varm. Detta kan dock ställas in i kameran.

Omdöme

Professionella fotografer är väldigt konservativa, så Sony spelar ett högt spel genom att erbjuda SLT i stället för traditionell spegelreflex. Det finns starka argument för en genomskinlig spegel och en elektronisk sökare – inte minst till video. Alpha99 är späckad med fina funktioner, tar lysande bilder och är ett nöje att arbeta med.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
2,3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25600