Sony Alpha99 II

Sony Alpha99 II

En del trodde att Sony så smått var på väg att pensionera sin A-fattning, men då kom Sony Alpha99 II och brassade på med extrem hastighet och suverän bildkvalitet.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.0

Sony Alpha99 II får oss att tänka på en konsertflygel från Steinway. Den är stor, svart och tung, och den kan inte ta en enda ton på egen hand. Men i rätt händer är den å andra sidan ett instrument som kan åstadkomma resultat i absolut världsklass. Alpha99 II har ärvt den utmärkta bakbelysta fullformatssensorn på 42,2 megapixel, som sitter i den spegellösa systemkameran Alpha7R II. Den samverkar med Sonys unika SLT-kamerasystem som använder Sonys ursprungliga A-objektivfattning till skillnad från den nyare E-fattningen som hör till de spegellösa systemkamerorna. Kameran klarar 12 bilder i sekunden. Det överträffas bara av Canon EOS-1 D X Mark II och Nikon D5 som både är markant dyrare och större, med en upplösning som är mindre än hälften. En fördel med SLT är att systemet fokuserar hela tiden, till och med under exponeringen. Vi fokuserade på en bil som körde mot oss vid 80 km/h med ett objektiv på 300 mm och fotograferade en serie på 12 bilder i sekunden på 1/1 600 sekund i kamerans finaste jpeg-upplösning. Alla bilder blev knivskarpa. Man får dock hålla koll på exponeringskompensationen. I flera fall fick vi köra med +1,3 EV, vilket är rätt mycket. Här är det en stor fördel att både skärmen och sökaren visar bilden precis som den blir. Detalj- och färg­återgivningen är lysande, och den automatiska vitbalansen gör ett bra jobb. Även i svagt ljus blir bilderna väldigt fina upp till ISO 12 800. På 25 600 är resultatet
acceptabelt, medan man bör undvika de två högsta värdena. Men om man vill ha en stor och tung kamera, har man med Sony Alpha99 II ett väldigt kompetent verktyg att arbeta med.

SLT fungerar som en spegelreflexkamera, förutom att den har en fast, halvgenomskinlig spegel som sitter där prisman sitter på en spegelreflexkamera, och som vinklar en del av ljuset till en autofokussensor. Resten av ljuset passerar rakt genom spegeln till bildsensorn, varifrån kamerans elektroniska sökare också får sina data. Kombinationen av klassisk fasdetekterande autofokus och en spegel som inte behöver lägga tid på att flytta sig ur vägen gör det möjligt att ta oerhört snabba bildserier på 12 bilder i sekunden.
En annan bra detalj som DSLR-kamerorna saknar är att den elektroniska sökaren markerar ansikten när autofokusen går över till ansiktsigenkänning.

Sökaren är stor och informativ, och genom att trycka på en knapp kan man få fram vattenpass, histogram och mycket mer.

Alpha99 II är unik eftersom den är en SLT-kamera med fullformatssensor med väldigt hög upplösning, och som ändå är blixtsnabb och flexibel utan att vara större och tyngre än allt annat. Ingen annan kamera kommer i närheten av att kunna ta bilder på 42,2 megapixel med 12 bilder i sekunden. När det gäller storlek och vikt ligger den nya version II ungefär på samma nivå som föregångaren, och för den del även på samma nivå som Canon EOS 5D-serien och Nikon D810. Ergonomin är riktigt bra, och till skillnad från konkurrenterna har Alpha99 II en skärm som kan vinklas och vridas åt alla håll. Tyvärr är den bara på 3,0 tum. Kamerahusets bildstabilisering är utmärkt, och den samverkar bra med de OSS-objektiv som har inbyggd optisk bildstabilisering. Knapplaceringen kan man tveklöst vänja sig vid, medan man måste vandra långa vägar genom menysystemet när man ska ställa in kameran. Menyn är fördelad över fem undermenyer och hela 32 menypunkter under dem, och man kan inte lägga de mest använda funktionerna i en användarspecifik undermeny.
Alpha99 II är en tvättäkta Sony, så det är föga förvånande att kameran kan spela in video i 4K med proffsiga specifikationer i XAVC S-format, att kameran har wifi-anslutning med NFC och att den saknar gps. Den nya toppmodellen har dock en strömbesparande Bluetooth-inställning som kan föra över bilder direkt till en mobil eller surfplatta.
Alpha99 II är en av de mest kompetenta fullformatskamerorna i den här klassen. Både kamerahus och lämpliga objektiv är också minst lika dyra som jämförbar utrustning från Canon och Nikon. Vi hoppas att Sony även framöver kommer att satsa på SLT-kameror med A-fattning, för Alpha99 II är en suveränt bra kamera.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kombinationen av extrem hastighet, bildkvalitet och autofokus gör att Alpha99 II hamnar i en klass för sig.
Kameran är stor och tung, och man behöver jobba rätt hårt med exponeringskompensationen för att åstadkomma optimal exponering.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
42
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
12
Max. ISO
102400