Sony Alpha7S

Alpha7S är den tredje systemkameran från Sony som är utrustad med fullformatssensor. Den filmar i 4K, och man kan komma upp i hela ISO 409 600. Här avslöjar vi hur den hanterar bruset.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.6

Alpha7 och Alpha7R var de två första systemkamerorna från Sony med fullformatssensorer. Den senaste varianten i systemkameraportföljen heter Alpha7S, och det är en kamera som överraskar på flera punkter. Först och främst är Alpha7S nästan dubbelt så dyr som Alpha7 och knappt 2 000 kronor dyrare än Alpha7R. Det är anmärkningsvärt, eftersom Alpha7S bara har fått en upplösning på 12,0 megapixel. Det finns dock en god logik i den förhållandevis beskedliga upplösningen, då Sony gör det möjligt att öka ljuskänsligheten till extrema iso 409 600.

Fördelen med en fullformatssensor som har en upplösning på bara 12,0 megapixel är att varje pixel på bildsensorn är större och därmed tar in mer ljud, vilket återigen minimerar bildbruset. I vårt test var vi självklart spända på hur mycket bildbrus som skulle dyka upp vid dessa extremt höga iso-värden, och vi måste säga att vi är väldigt imponerade över hur lite bildbrus Alpha7S genererar. Först från iso 25 600 anar man en smula brus i form av minimala korn, som sedan blir en aning tydligare vid iso 51 200. Kornen här är dock inte värre än de korn man kunde se på den analoga tiden vid iso 400. Från 102 400 dyker det också upp färgbrus, varför vi föreslår att man håller sig till iso 51 200. Således kan man absolut ta hyggliga kvällsbilder med rimliga slutartider och bländare F8.0 utan stativ.

Videoupplösning i 4K

Alpha7S är en kamera för både stillbilds- och videofotografen som menar allvar. Kameran kan nämligen också spela in video i 4K, med upplösningen 3 840 x 2 160 pixel. För att kunna filma i 4K måste man dock skaffa en extern lagringsenhet som ansluts till kameran via HDMI. Det är dock en opraktisk och dyr lösning som kostar över 15 000 kronor extra.

Vill man spara sina videofilmer på kamerans SD- eller Memory Stick Duo-minneskort får man nöja sig med att göra Full HD-inspelningar på bara 1 920 x 1 080 pixel med 60 bilder per sekund. Kameran spelar in jättefin film, men vi undrar varför Sony har placerat videoknappen ända ute på kamerans högra sida, där den är besvärlig att trycka på. Videoklippen förses med en inbyggd tidskodning, vilket gör det lättare att redigera stora filer.
Alpha7S har inbyggt wi-fi och stöder NFC-tekniken, så man kan enkelt ansluta en smarttelefon till kameran. Med hjälp av appen Play Memories Camera kan man till exempel göra intervallfilmer, och det är också från denna som man har möjlighet att fjärrstyra sin kamera.

Alpha7S väger 489 gram, och själva kamerahuset är tillverkat av en lätt men tålig magnesiumlegering. Det robusta kamerahuset påminner på många sätt om Fujifilm XT-1, vilket återigen innebär att ergonomin är alldeles utmärkt.
Än så länge har Sony bara tagit fram fem dedikerade fullformatsobjektiv. Vi testade kameran tillsammans med det skarptecknande objektivet Sony Vario Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA för 9 690 kronor. Man kan dock använda Sonys E-objektiv samt objektiv med A-fattning om man till det sistnämnda skaffar en adapter.

Hög kontrast

Generellt levererar Alpha7S en fin bildkvalitet, dock med något väl kalla färger för vår smak men med bra kontrast i både med- och motljus. Detaljgraden är godkänd, men det är klart att bildsensorns 12,0 megapixel inte kan leverera samma detaljgrad som de systemkameror som har en högre upplösning.
Det är bra att kamerans förbättrade autofokus jobbar så snabbt. Den ger till och med möjlighet att fokusera i så svagt ljus som månsken. Autofokusen använder dock bara kontrastavkänning, vilket innebär att funktionen inte riktigt matchar hastigheten i många av de kameror som har inbyggd fasavkänning.
Den inbyggda elektroniska sökaren bjuder på hela 2,4 miljoner punkter. Den återger 100 procent av motivet och är alldeles enastående bra. Vid köpet medföljer två uppladdningsbara batterier, som vart och ett klarar cirka 280 bilder per uppladdning.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Sony Alpha7S lämpar sig för den seriösa videoentusiasten och för fotografer som tar många kvällsbilder. Kameran ger möjlighet till galna iso 409 600, och bildkvaliteten imponerar upp till iso 51 600. När man fotograferar i svagt ljus klarar sig Alpha 7S alltså bättre än tidigare modeller. Kameran har många bra funktioner, men det är en nackdel att filmning i 4K kräver en dyr inspelare.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
409 600