Sony Alpha7S II

Kan du skymta det kan du plåta det. Med Alpha7S II kan du fotografera vid iso 409 600, och bildkvaliteten i svagt ljus är den bästa vi någonsin har sett.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.7

Sony Alpha7S II är Alpha-familjens ljus. Den är en systemkamera och kompletterar basmodellen Alpha7 II och toppmodellen Alpha7R II. S-modellen utmärker sig med en fullformatssensor på bara 11,9 megapixel. Det ger marknadens största pixlar, och då både sensorn och processorn har förbättrats är det nu möjligt att fotografera ända upp på iso 409 600. Alpha7S II slår dock inga rekord. Nikon D4S var först till iso 409 600, men vi var allt annat än imponerade av Nikons bildkvalitet vid detta extrema iso-värde när vi testade kameran 2014. Sony imponerar däremot. Även bilder tagna vid de högsta värdena kan användas i nödfall. Vid de höga mellanvärdena ligger kameran dock väldigt fint och överträffar exempelvis Canon EOS 5D Mark III hela vägen från 12 800 till 51 600, där Canon annars har varit den okrönta kungen. Sony utnyttjar de stora pixlarna och ljuskänsligheten på ännu en punkt. Kameran lämpar sig särskilt väl för video, och den nya modellen kan spela in i 4K direkt på SDXC-kort i professionell kvalitet. Med bara 11,9 megapixel ligger kamerans detaljåtergivning givetvis under den i de andra Alpha7-modellerna, men den är fullt tillräcklig för webben och utskrifter upp till A4. Bildkvaliteten är den bästa vi har sett i svagt ljus. Autofokusen kan ställa in skärpan ända ner till –4 EV, vilket är beckmörker. Fokuspunkten kan placeras i 169 fokuspunkter i bildytan. Den är inte lika snabb och exakt vid långa brännvidder som DSLR-kameror, och den kontinuerliga autofokusen är emellanåt osäker. Men det är ett nöje att jobba med en så liten och lätt full­formatskamera.

Med Alpha 7S II kan man naturligtvis spela in video – dessutom i upp till 120 bps för att få perfekt slowmotion. Men man kan också välja att spara i 4K direkt på SDXC-kort i professionell S-Log3-kvalitet. Här ser videoinspelningarna litet trista och kontrastlösa ut direkt från kameran, men de har faktiskt ett dynamiskt spelrum som är 1 300 procent större än normalt. Man kan populärt uttryckt kalla det att filma i råformat. Vid den efterföljande colorgradingen, som är bildbehandling för video, kan man optimera färg, kontrast och skärpa i mycket högre grad än vad som är möjligt med vanlig video.
Sony har kritiserats för att komprimera sina råfiler, och en nyhet är att kameran nu kan spara okomprimerade råfiler. Skillnaden märks knappt, och råfilerna blir med 24 megabyte dubbelt så stora.
I version II har Alpha7S dessutom fått bättre ergonomi; utlösarknappen har ryckts ut på handgreppet. Skärmen är fortfarande på beskedliga 3,0 tum, medan spegelreflexkameror i fullformat i dag har 3,2 tum. Skärmen är fortfarande inte tryckkänslig, men i genäld kan den vinklas, och om storleken är ett problem kan man kolla bild och meny i den fina elektroniska sökaren. Alpha7S II har bildstabilisering i fem plan på sensorn. Det funkar väldigt effektivt och samspelar med de FE-objektiv som har inbyggd optisk stabilisering, däribland även A-mount-adaptern. Kameran har tack vare en ny slutare minskat slutarljudet med 50 procent. Ska det vara ännu tystare, om man t.ex. fotar ett tal eller en vigsel, kan kameran också ställas om till att använda elektronisk slutare och vara helt ljudlös. Det kan spegelreflexerna inte. Tyvärr tappar kamerans lilla batteri snabbt sugen. Mätningar gjorda enligt CIPA-standard visar att man kan räkna med 370 bilder på en uppladdning. Det kom vi inte i närheten av, och spegelreflexernas större batterier håller i runda slängar tre gånger så länge. Vissa tidigare versioner av Alpha7 levererades utan laddare, men en sådan medföljer S-serien. Kameran kan dock även laddas via usb-kabeln.
Vid en direkt jämförelse med spegelreflex har systemkameran Alpha7S II också andra styrkor. En av dem är den elektroniska sökaren, som ger åtskilliga fördelar. Först och främst ser du bilden med den exponering och färgåtergivning som den färdiga bilden får. Därefter får du tillgång till ansiktsprioriterad autofokus med markering av de ansikten du fokuserar på, och så kan sökaren dessutom användas för bildvisning och inställning av menyn i starkt solljus, i situationer där reflexioner i skärmen annars skulle vara störande. Dessutom har en systemkamera möjlighet att ta panoramabilder direkt i kameran, och sist men inte minst finns möjligheten att använda sökaren när du filmar. Det ger mycket mindre skakningar än om du skulle hålla en spegelreflex framför dig och använda skärmen som sökare.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ska du fotoa snabbrörliga motiv med hög kvalitet i svagt ljus får du just nu inte tag i någon bättre kamera än Sony Alpha7S II.
Alpha7S II är en specialkamera och en ganska dyr sådan. För allroundfotografering är 11,9 megapixel i underkant.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
11,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
409.600