Sony Alpha7R IV

Sonys nya toppmodell har en så överväldigande detaljåtergivning, att vi nästan inte kunde sluta närgranska bilderna i 100 procent på datorskärmen. Man får fantastiskt många detaljer med 60,2 megapixel.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.5

Sonys nya toppmodell har en så överväldigande detaljåtergivning, att vi nästan inte kunde sluta närgranska bilderna i 100 procent på datorskärmen. Man får fantastiskt många detaljer med 60,2 megapixel.

En jpeg-fil upptar omkring 30 mega­byte, medan en råfil lägger beslag på 123 megabyte. Med tanke på dessa storlekar klarar sig kamerans buffertminne bra. Vid flera tillfällen fotade vi bland annat vattenskidåkare, och vid långa serier med 10,0 bilder per sekund i råformat och jpeg fick vi ibland vänta medan filerna överfördes till ett snabbt kort, men det är normalt.

Vi undrade om autofokusen skulle hänga med i tempot, men alla tvivel undanröjdes. Den höga upplösningen avslöjar fokusfel utan nåd, och skärpan hamnade precis där vi ville i praktiskt taget alla bilder, oavsett om det var porträtt, där ögonregistreringen fick arbeta, eller actionbilder.

Exponeringen är perfekt, men den höga upplösningen gör att brushanteringen vid högt ISO inte är den allra mest imponerande när man zoomar in till 100 procent. Den är dock helt acceptabel upp till och med ISO 6 400.

Alpha7R IV är robust med uppdaterade lock, och de gedigna knapparna har fått en kraftigare fjädring som känns skön. Greppet har blivit större, vilket gör att man håller kameran stadigare. Inställningsrattarna roterar smidigare, och vi uppskattar låset på ratten för exponeringskompensation som gör att den inte halkar ur läge av misstag. Inställningsratten på baksidan känns inte lika exklusiv som knapparna, och lcd-skärmen på 3,0 tum har en upplösning på bara  1 440 000 punkter. Många konkurrenter har 2 100 000. Det går heller inte att sköta råkonvertering i kameran. Det är bra att man kan ta Pixel-Shift-bilder med 16 exponeringar som kan sättas samman i datorn till en bild med hela 241 megapixel. Det fungerar överraskande väl – så länge motivet står helt still.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Rekordhög upplösning med en överlägsen detaljåtergivning. Supersnabb och mycket säker autofokus i alla lägen. Markant förbättrad ergonomi jämfört med föregångaren. Liten skärm med låg upplösning. Pixel-Shift måste göras på datorn.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
60,2
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
LCD-skärm
3"
Bilder/sekund
10
Max. ISO
102400