Sony Alpha77

Skärmen på Alpha77 är hängd i botten, och den går att vända och vrida åt alla håll. Kameran har inbyggd gps och kan ta panorama- och 3D-bilder.

#Kameror #Sony
8.7

Denna modell är på många sätt en billigare APS-C-version av Sonys fullformatskamera Alpha99, då det rör sig om en i stort likadan design. Den har Sonys speciella SLT-konstruktion, där den optiska prismasökaren har ersatts av en halvgenomskinlig spegel och en elektronisk sökare. Avsaknaden av spegel gör att den fasdetekterande autofokusen fungerar hela tiden, och det är en fördel vid både snabb kontinuerlig fotografering och videoinspelning. Nackdelarna jämfört med en vanlig spegelreflexkamera är att du inte får någon riktigt optiskt ren sökarbild. Dessutom fördelas ljuset mellan bildsensorn och autofokussensorn, så att de får 30 respektive 70 procent mindre att jobba med jämfört med på en normal spegelreflex. I praktiken har detta dock ingen större betydelse för varken bildkvaliteten eller autofokusen.
Skärmen på Alpha77 är hängd i botten, och den går att vända och vrida åt alla håll. Kameran har inbyggd gps och kan ta panorama- och 3D-bilder. På grund av sin ålder på två år är den fortfarande utrustad med Sonys gamla blixtsko och kräver därför en adapter om den ska användas med Sonys nya blixt. Menysystemet funkar i stort sett bra, men det är besvärligt att behöva programmera kameran för att växla mellan att visa stillbilder och videoklipp. Alpha77 är unik att jobba med, eftersom den förenar spegelreflexernas pondus, ergonomi och fokushastighet med fördelarna hos en elektronisk sökare och möjlighet till snabba serietagningar. Tar du mellan åtta och tolv bilder per sekund sker det dock utan live view-funktionen.

Kameran ställer krav

Jpeg-bilderna kan justeras på alla möjliga sätt. Med standardinställningen är bilderna litet mörka med svaga färger. Det funkar bra om man ändå tänker bild­behandla dem, men om bilderna ska kunna användas
direkt från kameran måste man öka färgmättnaden och vara noga med exponeringskompensationen. Vi fick färre skarpa bilder än med Nikon D7100, vilket bland annat beror på de färre fokuspunkterna, så man måste vara extra noga med att skärpan ligger rätt. Men om man prickar rätt återger bilderna detaljerna väl. Betyget för bildkvalitet är inte det allra bästa, vilket beror på att Sony är den svagaste testdeltagaren vad gäller färgäkthet och brus.

Omdöme

Alpha77 kräver sin fotograf, då man måste hålla ordentlig koll på exponeringen. I gengäld är den en bra och snabb kamera att jobba med.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
12
Max. ISO
16000