Sony Alpha77 II

Exponeringen och den automatiska vitbalansen är tillförlitliga. Som standard är färgåtergivningen litet tam, men det klarar man genom att sätta kameran till läget Vivid.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.3

Vacklar du mellan spegelreflex och system­kamera kan Alpha77 II kanske vara svaret. Den är en så kallad SLT-kamera som är byggd som en spegelreflex men som i stället för en prismasökare har en fast, halvgenomskinlig spegel. Denna vinklar upp en del av ljuset i en blixtsnabb autofokusenhet och skickar resten till sensorn, som samtidigt samlar in data till kamerans elektroniska sökare, precis som på en systemkamera. Kameran kombinerar den elektroniska sökarens fördelar med en supersnabb, fasavkännande autofokus. Den har 79 fokuspunkter, varav 15 av korstyp. Autofokusen funkar därför lika bra vid stillbildsfoto som vid filmning, och bara fokussystemet gör i sig denna andra generation av Alpha77 till en spännande bekantskap. En extra fördel med konstruktionen är att det inte finns någon spegel som flyttas mellan varje exponering, så Alpha77 II expedierar upp till 12 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus. Därtill kommer en god ergonomi och en utmärkt, bottenhängd 3,0-tumsskärm som går att vinkla och vrida åt alla håll.
Sony Alpha77 II klarar sig rent kvalitetsmässigt utmärkt jämfört med konkurrenterna. ­Detaljåtergivningen är klassens bästa. Det beror först och främst på Sonys numera ledande position inom sensortekniken, och kameran backas upp av en bra bildprocessor och ett skarpt paketobjektiv. Dessutom får bilderna en skärpning vid bildalstringen.

Hyggligt urval

Exponeringen och den automatiska vitbalansen är tillförlitliga. Som standard är färgåtergivningen litet tam, men det klarar man genom att sätta kameran till läget Vivid. Sony prickar in en perfekt balans mellan korn och brusreducering. Bilderna är genomsnittligt korniga upp genom iso-skalan, samtidigt som nästan alla detaljer bevaras. Undantaget är iso 25 600, där konkurrenterna klarar sig bättre. Alpha77 II backas upp av ett hyggligt system bestående av objektiv med A-fattning och externa blixtar. Även om de spegellösa ­Alpha-kamerorna med E-fattning har roffat åt sig den största delen av Sonys utvecklingsbudget de senaste åren har Sony nyligen annonserat nya, tätade objektiv med snabb autofokus på 16–35 mm, 24–70 mm och 70-300 mm som passar till A-fattningen i den här kameran.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Andra generationen av Alpha77 är imponerande. Bildkvaliteten är bra även vid högt iso, ergonomin är fin, och den tar hela 12 bilder i sekunden.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12
Max. ISO
25600