Sony Alpha7

Om du satsar på bildkvalitet och behöver en liten kamera är Alpha7 ett bra val. Den ställer dock krav på fotografen med sin osäkra autofokus.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.4

Om du står i valet mellan en stor fullformatskamera och en mindre APS-C-kamera är Alpha7 ett spännande alternativ. Den representerar en helt ny kameratyp, nämligen en systemkamera med fullformat. Den har en stor sensor men är ändå en aning mindre och lättare än de bästa APS-C-kamerorna. Då det rör sig om ett helt nytt system finns det ännu bara ett fåtal objektiv, och de ligger i den dyra änden. Förutom dem kan Sonys E-objektiv till NEX och mindre Alpha-kameror användas. Dessutom har Sony gjort en adapter för objektiv med A-fattning. Vi hittade den för 2 800 kronor, har testat den och tycker att den fungerar alldeles utmärkt.
Det finns ingen inbyggd blixt, och batteriet är ett arv från de första NEX-kamerorna. Det klarar inte en hel dags intensiv fotografering. Batteriet laddas i kameran, men det finns laddare som tillbehör. Lyckligtvis har Sony inte sparat in på skärmen, som är vridbar. Sökaren är ljus och stor, med 2,4 miljoner punkter.

Extremt finkornig

Alpha7 har ärvt den välfungerande menyn från Sonys RX-modeller, och hela fem knappar går att användaranpassa så att de får den funktion du vill ha, och det ligger en välfungerande exponeringskompensation direkt under höger tumme. Även med den nya firmwaren 1.02 tar det 1,7 sekunder att starta kameran, och autofokusen söker mer än vad vi är vana vid. Värst är dock att när vi tog fyra bilder av samma motiv och fokuserade på nytt varje gång var det bara två av bilderna som blev helt skarpa.

När fokus hamnar där det ska blir bildkvaliteten generellt mycket fin. Det fanns bra detaljer i våra jpeg-bilder i super fine-kvalitet, vilket det också borde vara med tanke på att filerna är 20 till 100 procent större än hos motsvarande kameror i denna prisklass. Bruset är under fantastiskt fin kontroll. Vi har aldrig sett renare bilder tagna i svagt ljus vid högt iso. Här är Sony en klass bättre. Eftersom den är så bra vore det perfekt att låta automatiken välja en kort slutartid och hellre välja ett högre iso. Tyvärr väljer kameran ofta slutartider runt 1/60 sekund, och man riskerar därmed oskarpa bilder. Vi tyckte verkligen om färgåtergivningen i soligt väder, men i mulet väder blir färgerna för kalla. Här bör man göra egna inställningar av den automatiska vitbalansen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Om du satsar på bildkvalitet och behöver en liten kamera är Alpha7 ett bra val. Den ställer dock krav på fotografen med sin osäkra autofokus.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600