Sony Alpha68

Sony Alpha68 är kompakt och enkel att använda. Priset på den utmärkta kameran är överkomligt, och därför får den riktigt fina betyg. Men en detalj ska du tänka extra på.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.8

Sony Alpha68 skiljer sig från spegelreflex- och systemkameror genom att vara av SLT-typen. Det är nästan som en spegelreflex, förutom att spegeln är fast och halvgenomskinlig så att den inte behöver fällas upp mellan varje bild. Det gör att kameran har en fin elektronisk sökare, samtidigt som den har kvar den fasdetekterande autofokusen, som fortfarande är den bästa och säkraste typen. Dessutom har den en hastighet på upp till åtta bilder per sekund, och detta gör Alpha68 till det bästa valet för sport och action i sin prisklass. Vi hittade den i ett paket med Sonys 18-55mm för 5 995 kronor, vilket är ett bra pris för en komplett och nylanserad kamera. Trots priset är bildkvaliteten bra. Skärpa och detaljåtergivning är förnämlig med paketobjektivet. Andra nyckelord för Alpha68 är säker exponering samt utmärkt färgåtergivning och kontrast. Brus syns däremot redan från ISO 6 400, blir direkt störande vid 12 800 och går ut över bildkvaliteten vid ISO 25 600. Alpha68 har all tänkbar automatik, och man kan göra panoramabilder direkt i kameran. Alpha68 har Sonys A-fattning, så den kan användas med objektiv från Sony och Minolta ända från 1985. Däremot fungerar den inte med de nya, elektroniska objektiven med E-fattning. Man har sparat på finishen som är mycket enklare än konkurrenternas, och lcd-skärmen på bara 2,7 tum och 460 800 punkter är undermålig med dagens mått. Här är konkurrenterna mycket bättre. Alpha68 är med andra ord ett mycket bra val om du redan har gamla objektiv med A-fattning, men om du är ny i gamet bör du tänka på att detta är den första riktiga nyheten i systemet sedan 2012.

Lustigt nog var det Canon som uppfann SLT-tekniken med den halvgenomskinliga spegeln, men de använde den bara en enda gång, närmare bestämt i EOS RT. Sedan uppfann Sony den halvgenomskinliga tekniken på nytt under 2010, och den är helt överlägsen på många sätt. För det första har du bilden i sökaren hela tiden. Det en stor fördel när du panorerar efter ett motiv i rörelse. För det andra kan du se hur blixtljuset faller på motivet, och för det tredje kan du ha kameran för ögat när du spelar in video. Detta är inte möjligt på spegelreflexkameror. En annan stor fördel med SLT är att du kan göra panoramabilder direkt i kameran och få synlig ansiktsigenkänning i sökaren. Slutligen är det en jättefördel att SLT-systemet bevarar en äkta autofokus med fasdetektering som överträffar även den bästa autofokusen som görs på bildsensorn. Förklaringen finns hos den halvgenomskinliga spegeln som släpper igenom det mesta av ljuset till sensorn, medan en mindre del speglas upp till autofokussensorn. På en SLT-kamera sitter denna uppe mellan blixten och sökaren. Vi har själva inte haft några problem med tekniken, men på lång sikt kan det vara problematiskt att den inte har någon automatisk sensorrengöring. På en sådan här kamera får man förr eller senare damm på den halvgenomskinliga spegeln, och detta kan gå ut över bildkvaliteten. Dessutom innebär den halvgenomskinliga spegeln att man förlorar en del ljus på väg till bildsensorn; detta kan vara förklaringen till att Alpha68 inte klarar sig så bra på höga ISO-värden.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Även med det billigaste paketobjektivet är bildkvaliteten mycket hög, och SLT-tekniken ger en väldigt användbar kamera till ett hemult pris.
Med tanke på hur långt det är mellan nyheterna, kan man ana att Sonys kamerasystem med A-fattning har passerat sitt bäst-före-datum.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
2,7
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25600