Sony Alpha65

Alpha65 ser ut som en traditionell spegelreflex, men när man sätter den till ögat ser man skillnaden.

#Kameror #Sony
8.6

Sony har gått från spegelreflex- till SLT-teknik, där den rörliga spegeln har ersatts av en halvgenomskinlig dito, som vinklar upp 30 procent av ljuset i den snabba fasdetekterande autofokusen, som tack vare spegeln arbetar konstant, även när man filmar. Resten av ljuset går till sensorn, där bilden alstras och den elektroniska sökaren hämtar sin signal. Alpha65 ser ut som en traditionell spegelreflex, men när man sätter den till ögat ser man skillnaden. Den elektroniska sökaren kan anpassas efter hur man vill ha den, med vattenpass, fokuspunkter och ansiktsregistrering samt möjlighet att ta panoramabilder och smala men inte särskilt snygga 3D-bilder som man kan visa på en kompatibel teve. Man måste vänja sig vid sökaren, men när vi efteråt använde en spegelreflex saknade vi flera gånger den information som SLT-sökaren gav. Alpha65 är klassiskt byggd, med bra spridning av knapparna. Kameran har tyvärr den gamla och något speciella blixtskon, som på nyare Alpha-modeller har ersatts av en normal. Lcd-skärmen är bra och exakt. Menysystemet är klassiskt men funkar bra och backas upp av en funktionsmeny med den vanligaste inställningarna. Lcd-skärmen kan vändas och vridas åt alla håll men sitter fast längst ner. När man ska vrida fram kameran till självporträtt sitter den därför under kameran, där den i praktiken är oanvändbar. Växlingen mellan skärmen och sökaren kan ske manuellt eller automatiskt via en ögonsensor. Kameran är testets enda med inbyggd gps. Aktiverar man den minskar batteritiden med cirka 20 procent.

Fina detaljer

Bildkvaliteten är kort sagt väldigt bra, men den dras ner av ett halvkasst paketobjektiv. Färgåtergivningen är dock särdeles bra. Vid allroundfotografering bör man välja inställningen Vivid som färgmättad och i övrigt använda Standard. Skillnaden syns direkt i den elektroniska sökaren. Detaljåtergivningen är tillsammans med Samsung i topp, medan Alpha65 ligger mitt i fältet när det gäller bildbruset. Eftersom både den snabba autofokusen och den elektroniska sökaren fungerar när man filmar är Alpha65 testets mest lämpade kamera för videoinspelning. Därtill kommer att den speciella videoutlösaren är perfekt placerad nära sökaren, så att man kommer åt den med ett minimum av kameraskakningar.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Alpha65 är en utmärkt kamera, och tillbehörsprogrammet är omfattande. Men priset ligger väl högt för denna snart två år gamla modell.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8,3
Max. ISO
16000