Sony Alpha6400

Autofokusen i Sonys nya kompakta systemkamera har fått en rejäl uppgradering. Här finns särskilt en funktion vi inte kommer att vilja vara utan igen.

av Prylguiden #Kameror #Sony
8.8

Sony Alpha6400 har fått en ny och fantastisk autofokus. Den är blixtsnabb och följer motiv i rörelse mycket bra. När vi tog en serie bilder av körande bilar med den senaste modellen av Sonys spegellösa systemkameror med APS-C-sensor, blev i stort sett alla skarpa varje gång. Här märker man verkligen hur de 425 fokuspunkterna som täcker nästan hela bild­ytan är till stor hjälp.
Men det som imponerar på allvar är den nya funktionen Real-time Eye AF, som upptäcker ett öga blixtsnabbt, även i svagt ljus och om personen rör sig. Med en knapp kan man till och med välja om fokus ska ligga på höger eller vänster öga. På tidigare modeller fick man programmera en knapp för ögonfokus, men nu fungerar den så snart man trycker ned utlösar­knappen till hälften. Funktionen är bland de som vi inte vill vara utan igen.
Vad gäller funktioner lägger sig kameran precis under toppmodellen Alpha6500, som också har 24,0 megapixel men saknar den nya autofokusen. Alpha6400 kan ta 11,0 bilder i sekunden. När vi fotar bilder i serie med ett snabbt SD-kort kan vi ta 40 bilder i jpeg- och råformat i den högsta upplösningen innan minnet är fullt. Det är okej för klassen – men mindre än hälften av vad Alpha6500 klarar.
Den elektroniska OLED-sökaren är stor och klar med bra uppdateringshastighet. Pekskärmen på 3,0 tum är flexibel, och man kan bland annat både lägga fokus och ta bilder kameran med den. Den återger motiven realistiskt.
Jämfört med storebror saknar vi inbyggd bildstabilisering som kan användas med exempelvis äldre objektiv. Det finns dock stabilisering i flera Sony-objektiv – även hos paket­objektivet på 16–50 mm.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Avancerad, blixtsnabb och exakt autofokus med en mycket effektiv ögon-
detektering. Kameran är vädertätad och ligger bra i handen.

Vi saknar inbyggd bildstabilisering. Kameran är bara runt 1 500 kronor billigare än den proffsigare Alpha6500 med större buffert och bildstabilisering.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
11
Max. ISO
102.400