Sony Alpha NEX-6

NEX-6 har testets största pixelstorlek och mindre bildbrus än någon annan kamera i testet.

#Kameror #Sony
8.6

Vi hade velat testa NEX-5R men hann inte få med den. Därför är NEX-6 testets enda kamera med inbyggd elektronisk sökare, men den är inte större än de andra. Prisskillnaden mellan de två modellerna är 1 700 kr. Sökaren fungerar ytterst väl och visar liksom skärmen bilden precis som den blir. Skärmen är vridbar, vilket är praktiskt. Det finns dessutom inbyggd blixt. Speciellt med Sonys nya objektiv på 16–50 mm med motorzoom är kameran ytterst diskret och mycket kompaktare än en spegelreflex. Kameran reagerar blixtsnabbt och exakt på utlösaren, och även om de välplacerade knapparna är små kan man använda dem medan man har kameran för ögat. Den stora svagheten är det ologiska menysystemet, men vi uppskattar den silvriga inställningsknappen under kommandoratten, där man kan välja slutartid och bländare så att de passar motivet. NEX-6 har inbyggt wi-fi som gör det möjligt att överföra bilder till en smarttelefon och därifrån lägga upp dem på Facebook. Inställningen är enkel och kräver bara en gratisapp till telefonen. Via en annan app kan man fjärrstyra kameran via telefonen.

Fina detaljer

NEX-6 har testets största pixelstorlek och mindre bildbrus än någon annan kamera i testet. Detaljåtergivningen är bland testets bästa. Färgåtergivningen är tilltalande, med en aning varma färger, och kontrasten är lätt att styra. Sonys nya 16–50 mm-objektiv misstecknar något, men det kan kameran kompensera för, och den tecknar väldigt skarpt. Den svagaste punkten vad gäller bildkvaliteten är exponeringen, men den justeras lätt med en ratt på baksidan och kollas i den elektroniska sökaren. Kameran känns som en semiprofessionell reportagekamera som ligger strax under toppmodellen NEX-7. I övrigt har Sony NEX-modeller med objektiv ner till 3 290 kronor. NEX-6 ger dock perspektiv på testets övriga kameror. Saknar priset betydelse gör den elektroniska sökaren, de korta reaktionstiderna och den fina bildkvaliteten kameran till ett bra val för entusiasten.

Omdöme

Hög bildkvalitet och kamerans snabbhet gör NEX-6 till ett bra val, även om den är testets dyraste modell. Den elektroniska sökaren är dessutom guld värd.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
15x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600