Sony Alpha NEX-6

Tillverkaren lockar med inbyggd elektronisk sökare och en blixtsko som följer standarden. Dessutom har kameran wi-fi, men på den punkten har Sony gjort det litet väl enkelt för sig.

#Kameror #Sony
8.6

NEX-6 är en ny entusiastkamera som hamnar mellan familjekameran NEX-5R och halvprofessionella NEX-7 när det gäller både pris och funktioner. Från storebrodern kommer den inbyggda elektroniska sökaren. Där den dyra modellen har två inställningsrattar har NEX-6 en enda där man snabbt kan ändra bländare och slutartid,
beroende på vilket program som är inställt. Från 5R har nyheten ärvt upplösningen på 16,0 megapixlar, ett något större ISO-område samt
inbyggd wi-fi. Överraskande nog har den nya
kameran inte fått NEX-5R:s tryckkänsliga skärm.
För en knapp tusenlapp extra kan man köpa kameran i paket med Sonys nya zoomobjektiv på 16–50 mm, vilket med brännviddsförlängning motsvarar 24–75 mm. Det är kompaktare och i svart finish, vilket klär NEX-6 bättre än det gamla. Zoomfunktionen drivs av en motor som vid video ger en jämnare zoomrörelse än vad som är möjligt på manuell väg. Autofokusen är helt ljudlös, men det är zoommotorn tyvärr inte. Dessutom finns det bara en zoomhastighet.

Skarp optik och ologisk meny

Objektivet misstecknar något och är särdeles skarptecknande. Inte förrän alldeles inpå när-
gränsen fallerar skärpan i hörnen. Detaljåtergivningen är bra, och kornighet hålls under kontroll upp till ISO 3 200. Det går visserligen att använda högre värden, men det kostar detaljer. Färgerna är fina och mättade och återges åt det varma hållet. Den enda ordentliga invändningen är att bilderna ofta blir litet väl mörka, men det kan enkelt justeras vid exponeringen. Kamerans råfiler kan öppnas med Elements 11 och CS6 men inte med tidigare versioner.
Under exponeringen är den stora elektroniska sökaren med en upplösning på hela 2 359 000 punkter guld värd. Den vridbara skärmen är också bra, men menysystemet är inte det bästa. Dels är det väldigt omfattande och dels är det ologiskt. Till exempel måste man in i undermenyn Ljusstyrka/färg för att ställa in ISO. Detta har vi påpekat förut. En annan av våra invändningar har Sony däremot hörsammat, så numera använder de en normal blixtsko som tar alla slags tilbehör. Om du har en äldre Sony-blixt går det att köpa en adapter för 250 kronor, så att du kan använda den på de nya Sony-kamerorna.
Sony är en av de ledande tillverkarna av video-
kameror, och NEX-6 tar också fina Full HD-
videoklipp med avchd-komprimering som utan problem kan redigeras i t.ex. Premiere Elements. Det går inte att använda extern mikrofon, men den inbyggda är utmärkt och ovanligt väl dämpad med avseende på vindbrus.

Enkel och grundläggande wi-fi

Installationen av wi-fi kräver bara en smarttelefon och att man är vad vid att jobba med appar. Man hämtar och installerar gratisappen Sony Playmemories och öppnar den och sätter på kameran. Kameran fungerar som en så kallad hubb, ett nav, och på skärmen ser man användarnamn och lösenord, som man skriver in i telefonen. Nu kan man överföra bilder till telefonen en och en, efter datum, eller alla bilder på en gång. NEX-6 kan dessutom fjärrstyras från telefonen via en annan app, som dock är både svår att jobba med och dåligt dokumenterad. Med den kan man utlösa kameran, och man kan ställa in EV och självutlösare. Här fungerar Samsungs lösning bättre.

Omdöme

Målgruppen för NEX-6 är i snävaste laget.
Storebror NEX-7 ger högre kvalitet för mindre än 1 000 kronor extra, medan lillebror NEX-5R ger samma bildkvalitet för 1 000 kronor mindre. I gengäld vinner NEX-6 om man vill ha en utmärkt elektronisk sökare samt moderna funktioner som wi-fi och framtidens blixtsko.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
2,3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600