Sony Alpha NEX-5R

Den näst minsta NEX-systemkameran har förbättrats med wi-fi, tryckkänslig skärm och ny autofokus. Bildkvaliteten är utmärkt, så allt borde vara frid och fröjd.

#Kameror #Sony
8.5

Nya NEX-5R påminner mycket om de två tidigare NEX-5-modellerna, förutom att den är försedd med en praktisk inställningsratt som används för att välja slutartid och bländare och för att navigera i kamerans meny, som dock inte är vidare logisk eller överskådlig. En bra funktionsknapp uppe på kameran är också ny. Den ger direktåtkomst till viktiga inställningar som vitbalans. Detta är förbättringar som alla kommer att gilla. Många kommer också att uppskatta wi-fi-möjligheten. Med denna kan man både fjärrstyra kameran och överföra bilder till en smarttelefon, varpå de kan läggas ut på exempelvis Facebook eller Dropbox.
Mätningarna på färgbrus är de bästa vi hittills har sett från en systemkamera i den här prisklassen. Upplösningen på 16,0 megapixel är inte den bästa, men medför ändå att NEX-5R ger bildfiler stora nog för utskrift i A3-format. Alltså räcker den mer än väl till alla gängse användningsområden, och den bidrar till att göra de enskilda pixlarna stora och reducera färgbrus. Exponeringen är träffsäker, och behöver man ändå justera den med exponeringskompensationen görs detta lätt med en ratt på kamerans baksida. Färgåtergivningen är säker, och om man vill ha mer skärpa och extra mättade färger kan man trimma jpeg-bilderna vid exponeringen, eller fotografera i råformat. På den automatiska hdr-inställningen som tar två–tre bilder och lägger samman dem finns det dock gränser för hur stor kontrast kameran kan hantera. Kamerans bildkvalitet ligger totalt sett i den bästa änden av klassen, vilket även gäller för video, där mikrofonen är fint dämpad mot vindbrus.

Förbättrat handhavande

Fotokvaliteten är särskilt hög om man struntar i det billiga paketobjektivet på 18–55 mm och i stället väljer ett paket med det knivskarpa och hälften så stora objektivet på 16–50 mm med motorzoom. Det kostar drygt 1 000 kronor mer men är definitivt värt att överväga, särskilt eftersom NEX-5R är så liten och lätt att till och med det minsta objektivet ser stort ut.
Skärmen på 3,0 tum kan nu vinklas hela vägen fram, så att man kan använda den till självporträtt. Den är tryckkänslig men tyvärr bara på några ikoner. Det tryckkänsliga systemet samarbetar inte alls lika bra med de vanliga knapparna och rattarna som hos t.ex. Canon och Panasonic. Skärmen är så blank att den är svår att se i solsken. En lös, elektronisk sökare finns som tillbehör, men den kostar över 3 000 kronor – det vill säga runt tre fjärdedelar av vad kameran kostar.
På plussidan ligger en utmärkt panoramaautomatik, inbyggt vattenpass och en förbluffande bra ergonomi med tanke på kamerans lilla format. Den nya autofokusen kombinerar den klassiska kontrastbaserade autofokusen med en fasdetekterande med totalt 99 fokuspunkter. Den funkar fint men är faktiskt inte mer övertygande än förut. En fin detalj i denna klass är att när du pekar på något på skärmen som du vill ha skarpt bibehålls fokus på det, även om du flyttar på kameran eller motivet flyttar på sig. Dessutom är autofokus med ansiktsigenkänning naturligtvis lysande.

Växande system

Batteriet håller inte för en dags seriös fotografering, och hållbarheten minskar ytterligare när man använder wi-fi. Betyget sänks också av den medföljande blixten som är extern, även om det bidrar till att hålla nere kamerans storlek. NEX-5R har inte heller någon blixtsko. Kameran har flera bildeffekter som är kul men inte alls lika användbara som hos Olympus.
Man bör också poängtera att Sonys NEX-
system just nu växer snabbt. Man har inte bara fyra olika kameror att välja mellan, utan även ett ökande antal objektiv från en vidvinkel på 10–18 mm och uppåt. Normalområdet är välrepresenterat med stora och små zoomobjektiv, kompakta samt ljusstarka gluggar samt ännu ett makro. Dessutom kan Sonys spegelreflexobjektiv användas med en adapter, och det finns bra tillbehör som en extern mikrofon.

Omdöme

Sony Alpha NEX-5R spelar i samma liga som klassens bästa kameror med avseende på bildkvaliteten, och priset är också bra. Om man vill ha en tryckkänslig skärm och en kompakt kamera är den ett bra val med god ergonomi. Skärmen är dock svår att se i solljus, så man bör överväga att betala extra för NEX-6, där det ingår en elektronisk sökare.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600