Sony Alpha NEX-3N

Efter att ha försökt sig på ett par större versioner i NEX-serien återvänder Sony nu till ursprunget med en superkompakt systemkamera till ett ytterst bra pris. Nackdelarna är få.

#Kameror #Sony
8.5

Vid en första anblick verkar priset okej, men det visar sig vid en närmare granskning faktiskt vara närmast sensationellt bra. Det medföljande paketobjektivet är nämligen inget mindre än det nya 16–50 mm med inbyggd zoommotor, som separat kostar över 3 000 kronor. Här får du det i ett paket för 3 379 kronor. Den enda konkurrenten som har ett liknande objektiv är Panasonic, vars GF5 motsvarar NEX-3N. Här måste man dock betala över 1 000 kronor mer. Det finns tre bra skäl till att att satsa på ett objektiv med inbyggd zoommotor. För det första är optiken ytterst kompakt och passar därför de små kamerorna bättre. För det andra kan brännvidden styras med en knapp, precis som på en kompaktkamera. Och för det tredje kan man med motorn zooma helt jämnt och fint när man spelar in video. Därtill kommer att Sonys zoomobjektiv är knivskarpt och går ända ut på en brännvidd som motsvarar 24 mm, vilket i praktiken är guld värt. Det fina paketobjektivet är inget uttryck för att Sony slösar. Man har sparat in på det, men det krävs en ordentlig titt för att upptäcka det. Det ingår ingen cd, och det medföljer bara en minimalistisk handledning i kartongen; programvara och bruksanvisning måste man hämta från Sonys webbsajt. Materialmässigt är kameran snålt tilltagen, men de flesta måste ha en annan kameran bredvid NEX-3N för att kunna upptäcka det.

Tveksamma tips

Ergonomin lider av att kameran är så liten, men detta syns också på flera av de kompakta konkurrenterna. Sony NEX-3N har en skärm på 3,0 tum som går att vrida 180 grader så att den vänder framåt, så kameran kan användas till självporträtt. Skärmen återger förvisso ljushet och färg precist, men den kan tyvärr vara svårt att se i solsken. Det hade varit trevligt med en elektronisk sökare, men då hade priset också varit något högre.
Vi har tidigare påtalat Sonys små siffror och bokstäver, så det är positivt att man nu själv kan välja storlek. Det finns knappar för exponeringskompensation och iso men inte mycket mer. Kameran har en knapp med ett frågetecken, så att man kan få hjälp med handhavande och inställningar, men tyvärr ger den tveksamma fototips. Om du t.ex. vill frysa en rörelse säger kameran att du ska öka ljuskänsligheten. Den borde i stället rekommendera att man aktiverar Auto-iso, för det halvautomatiska programmet P fungerar så att det i bra ljus hellre bländar ner litet än att korta slutartiden.
Det finns en inbyggd blixt, men den lyser tyvärr inte ut hörnen ordentligt i objektivets vidvinkelläge. Batteritiden är bra.

Dolda talanger

Bildkvaliteten kan bli riktigt bra, men många nybörjare kommer knappast att få ut maximalt ur den. Detta kräver nämligen att man dyker ända ner till botten av menysystemet och trimmar kamerans jpeg-parametrar. Genom att öka skärpan och färgmättnaden får man ut betydligt bättre bilder ur kameran. Vi provade med både motivprogrammen och P-programmet, dock med samma resultat. Vi kan därför rekommendera att man fotar i råformat med 3N, så att man helt slipper bekymra sig om denna nackdel. Vårt betyg för bildkvaliteten avspeglar hur bilderna blir när man har optimerat kamerans jpeg-behandling. Exponeringen är generellt bra, men vissa motiv kan bli något mörka.
NEX-3N kan ta 180-graders panoramabilder. Man rör bara kameran från den ena sidan av motivet till den andra, samtidigt som den då tar en serie bilder som därefter automatiskt läggs samman på ett snyggt sätt.
Video kan spelas in i Full HD med en välplanerad utlösarknapp längst upp till höger på kamerans baksida. Bildkvaliteten är fin och ljudet i sin ordning, bortsett från att mikrofonen är rätt vindkänslig. Autofokusen täcker det mesta av bildytan och är snabb och exakt för att sitta i ett kontrastbaserat system. Ska man fotografera action är det dock en god idé att överväga antingen en spegelreflex eller Sonys eget system med halvgenomskinlig spegel.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

NEX-3N är ett stort steg i rätt riktning för dem som hittills har använt kompaktkamera. Den riktigt stora attraktionen är det bra och skarpa paketobjektivet som gör paketet till ett enastående bra köp. Vi saknar sökare, men den bristen är normal i denna klass, och det drar ner betyget litet att man måste trimma jpeg-bilderna för att få en bra bildkvalitet. Men då blir de i gengäld väldigt fina.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4
Max. ISO
16000