Sony Alpha NEX-3N

NEX-3N glänser genom att vara ytterst kompakt trots sin stora APS-C-sensor, och ergonomin är godkänd tack vare stora grepp både på framsidan och baksidan av kameran.

#Kameror #Sony
8.4

Köper du objektivet till NEX-3N löst kostar det 3 190 kronor, så att få även huset i ett paket för bara 200 kronor mer är ett galet bra pris. Sony har nämligen valt att leverera 3N med den utmärkta optiken med motor och en brännvidd på 16–50 mm, som i avstängt läge bara mäter 3,5 cm. Det gör den till testets minsta. Ändå går den ända ut till 24 mm vidvinkel och levererar anständiga 75 mm i teleområdet. Därtill kommer att den är knivskarp, har bildstabilisering och balanserar perfekt på den lilla NEX-3N. Medan Nikon och Samsung har valt att lägga med sina billiga optiker i paketen, har Sony valt att strunta i sitt inte särskilt bra objektiv på 18–55 mm och ge dig det bästa med kameran.
NEX-3N glänser genom att vara ytterst kompakt trots sin stora APS-C-sensor, och ergonomin är godkänd tack vare stora grepp både på framsidan och baksidan av kameran. Det sitter en inbyggd blixt rakt över den optiska axeln, vilket ger så få skuggor som möjligt, och eftersom objektivet sitter ända ute i ena sidan balanserar kameran särskilt väl vid fotografering i stående format. Vi saknar dock en tillbehörssko för extern blixt. Ett plus är att skärmen går att vinkla upp 180 grader, så att du kan använda den till självporträtt. Tyvärr går den inte att vinkla neråt. Kamerans stora svaghet är gränssnittet, och skärmen är testets mörkaste. Ljusstyrkan kan dock ökas en del i menyn, och det bör du göra även om det nästan halverar batteritiden. Menyn funkar men är långsam att jobba med och inte särskilt intuitiv. Lyckligtvis kommer man åt inställning av iso och exponeringskompensation direkt via snabbknappar.

Fin färgåtergivning

Här får vi utmärkta bilder med fin färgåtergivning och hög skärpa. Kameran hanterar kontraster på ett bra sätt, och optiken är skarp ända ut i hörnen, och den uppvisar varken missteckning eller vinjettering. Bruset är under god kontroll, och över iso 6 400 har Sony testets lägsta brusmätningar. De automatiska funktionerna har en tendens att underexponera bilder med hög kontrast, så man bör använda knappen för exponeringskompensation.
NEX-3N finns i svart eller vitt. Systemet är väl utbyggt med åtskilliga kameror, ända upp till den professionella modellen NEX-7, och det finns totalt femton objektiv.

Omdöme

Den största svagheten är gränssnittet. Men justerar man skärmens ljusstyrka och håller koll på exponeringen får man fina bilder till ett bra pris.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
4,0
Max. ISO
16.000