Sony Alpha ILCE-QX1

Det ser ut som ett objektiv men är i själva verket en kamera. QX1 är toppmodellen i Sonys skärmlösa serie, som kan användas med telefoner. Trots en stor sensor är det svårt att hitta ljuspunkter.

#Kameror #Sony
7.8

År 2013 lanserade Sony med QX10 och QX100 ett nytt kamerakoncept som bygger på ett objektiv med inbyggd sensor men utan skärm. Via wi-fi och en hållare kan enheten anslutas till en smarttelefon, så att man kan använda dennas skärm som sökare. På så sätt kan man använda skärmar i en storlek som bara ett fåtal kameror kan matcha. Det är fiffigt, och nu är Sony klara med toppmodellen QX1. Den saknar fast optik, och man kan använda vilket som helst av Sonys E-objektiv för att få högre bildkvalitet. Dessutom är QX1 utrustad med en APS-C-sensor som motsvarar den som sitter i Alpha5000. Autofokusen är kontrastbaserad, med 25 fokuspunkter. Tyvärr kan man inte välja kontinuerlig autofokus, och med 3,5 bilder per sekund lämnas actionfotografen åt sitt öde.

Ergonomiska utmaningar

Kameran sköts via appen Sony Playmemories. På telefonens skärm kan man välja Auto, P-program och bländar- eller slutarprioritet, dock inte Manuell eller Bulb. Dessutom kan man ställa in iso från 100 till 16 000 samt exponeringskompensation. I den skrala menyn kan man välja vitbalans och bildkvalitet, däribland råformat.
Ergonomin är dålig och blir bara värre när man använder stora objektiv, som det Tamron 18–300 mm vi också testade med QX1.
Det största problemet är dock den fördröjning som den trådlösa anslutningen orsakar vid exponeringen. Det gör det riktigt svårt att fokusera noggrant. Detsamma gäller när bilderna ska överföras till telefonen en och en.

Vi testade QX1 med objektivet E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS, och bildkvaliteten matchar Alpha5000. Färgerna är fina, och även detalj­återgivningen är bra. Exponeringen blir i de flesta fall korrekt, även om man tråkigt nog inte kan välja ljusmätmetod. Den automatiska vitbalansen gör dock ett bra jobb. Bruset hanteras fint upp till iso 3 200, och även vid högre värden är bilderna användbara.

Omdöme

Det är bra att Sony går nya vägar, men konceptet funkar bäst med den kompakta QX10. Även om bildkvaliteten hos QX1 matchar systemkameror är bristen på funktioner, dålig ergonomi och inte minst fördröjningen mellan telefonen och kameran avgörande för att kameran inte vinner. Vi skulle hellre köpa en Alpha5000 med optik för samma pris.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
19,8
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
ingen
Bilder/sekund
3,5
Max. ISO
16.000