Sony A9 II

Inför ett stort sportår med EM i fotboll och OS är det tradition att de stora kameramärkena släpper riktiga värstingkameror för sportfoto, och Sony lanserar nu A9 II.

av Prylguiden #Kameror #Sony
9.1

Inför ett stort sportår med EM i fotboll och OS är det tradition att de stora kameramärkena släpper riktiga värstingkameror för sportfoto, och Sony lanserar nu A9 II. Denna fullformatare har en rasande snabb tagningshastighet på 20 bilder i sekunden med full autofokus, där sökaren inte blir svart mellan bilderna. I stället ser man en konstant live-bild. Det kan ingen av konkurrenterna skryta med.

Autofokusen är också i särklass. Vad vi än plåtade – fotboll, skidor eller ishockey – var felprocenten låg, och kameran har en utmärkt ögon- och ansiktsfokus. Vi tog 3013 bilder under en fartfylld hockeymatch, och i stort sett alla bilderna blev skarpa. Autofokusen högg genast tag i motivet och släppte sedan inte taget. Trots det stora antalet bilder hade vi fortfarande 49 procent ström kvar i batteriet. Detta är mycket viktiga faktorer för krävande actionfotografer.

Vi gillar greppet, som är djupare än på A9, och det är fint att knapparna känns mer precisa samt att exponeringskompensationen nu kan låsas. Till actionfoto är de särskilda inställningsrattarna för serietagning och fokustyp en stor hjälp. Vi kunde lätt använda knapparna med vänster hand utan att ta ögat från sökaren. Vädertätningen har också blivit bättre jämfört med A9, och A9 II känns verkligen stabil.

Bildkvaliteten håller som förväntat hög klass, och bruset hanteras väldigt bra upp till och med ISO 25600. Den spegellösa A9 II är betydligt mindre än konkurrenterna Nikon D5 och Canon EOS-1D X Mark II, som väger dubbelt så mycket.

Sökaren har dessvärre inte samma höga upplösning som i A7R IV. Skärmen är liten, och den gav oss inte alltid en rättvisande bild i förhållande till den faktiska exponeringen. Uppgraderingarna i jämförelse med föregångaren är inte många, så den äldre A9 med samma upplösning, topphastighet och en säker autofokus är fortfarande ett frestande alternativ för 41000 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

A9 II är en av de mest kompetenta kamerorna vi har fotograferat med på länge. Vad vi än plåtade – fotboll, skidor eller ishockey – var felprocenten låg. Autofokusen tog genast fatt i motivet och släppte sedan inte taget. En suverän actionkamera som konkurrenterna bör frukta.

Specifikationer

Märke
Sony
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
20
Max. ISO
204.800