Sigma fp

Sigma fp är inte bara en ny kamera, det är en helt ny kameratyp.

av Prylguiden #Kameror #Sigma
7.9

Det här är inte bara en ny kamera, det är en ny kameratyp. Sigma delar L-fattningen för fullformat med Leica och Panasonic, men fp är uppbyggd i moduler. Huset rymmer det grundläggande, bland annat sensor, skärm och knappar. Vill du ha en sökare eller ett handgrepp får du köpa det som tillbehör och montera. Fördelen är att fp är marknadens minsta och lättaste kamera med fullformatssensor.

Sigma har hittills använt den speciella Foveon-sensorn i sina kameror, men i fp sitter en konventionell, bakbelyst cmos-sensor på 24,0 megapixel. Det är vi tacksamma för. Bildkvaliteten är den överlägset bästa vi någonsin har sett från en Sigma-kamera. Du kan ta fullt användbara bilder ända upp till ISO 102400. I den andra ändan av skalan kan du gå ned till smått otroliga ISO 6, för att plåta med F1.2 i klart solsken. Du kan naturligtvis ta bilderna i jpeg- och råformat, och kameran kan även filma i 4K och proffsformat. För 3500 kronor extra får du fp i paket med Sigmas 45mm F2.8, som tecknar knivskarpt, och när korrigering av objektivfel är aktiverat i kamerans utmärkta meny ger Sigmas 45 mm bländande resultat. Totalt sett är bildkvaliteten i stillbilder på samma nivå som hos de bästa konkurrenterna.

Kameran tar hela 3,5 sekunder på sig att bli redo när man sätter på den. Ergonomin är primitiv, och den extra sökaren är en enorm lupp som sätts på skärmen. Det finns ingen kompakt, elektronisk sökare och ingen mekanisk slutare. Autofokusen är säker men absolut inte snabb. Efter ett par timmars fotografering var batteriet tomt och kameran mycket varm. I de allra flesta fotosituationer ska en bra kamera fungera som en intuitiv förlängning av din kropp. Sigma fp gör tvärtom. Den bromsar dig, ställer krav och trivs bäst om det hela går efter en fastlagd plan och i lågt tempo. Därför är den lämpligare för yrkesmässig filmning än för fotografering.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten är den bästa någonsin från en Sigma-kamera. Ergonomin är inte bra, kameran är inte snabb, och en riktig elektronisk sökare finns inte ens som tillbehör.

Specifikationer

Märke
Sigma
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12
Max. ISO
102.400